A nap fotója – Ádám almái

Szikszai Rémusz állította színpadra a Radnótiban Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmjének színpadi változatát. Mészáros Csaba fotói.

Az Ádám almáit 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték. Anders Thomas Jensen a forgatókönyv írásakor a Bibliából ismert Jób könyvéből indult ki, annak témáit járta körül.

adam_01.jpgFotó: Mészáros Csaba

A neonáci Adamot közmunkára ítélik, és Ivan, a hitbuzgó pap közösségébe kerül. Ivan nagyon lelkes, és Adam nincs egyedül: az alkoholista, nőket erőszakoló Gunnar és a benzinkútrabló Khalid ugyancsak azért vannak itt, hogy Ivan segítségével jó útra térjenek. Ivan hisz Istenben, hisz a Jó győzelmében, és nem vesz tudomást arról, hogy agydaganata van, a gyermeke halmozottan fogyatékos, és a felesége pedig az öngyilkosságba menekült. Adam kételkedik, makacsul ellenáll.

Ivan azt a feladatot adja Adamnak, hogy süssön egy almás pitét. Ám mit lehet tenni akkor, ha a kezdetben bő termést hozó almafa egyre inkább a varjak és a kukacok martalékává válik, mi több, a végén még a villám is belecsap? Ivan és Adam, azaz a Jó és a Rossz párharcának példázata e skandináv stílusú fekete-komédia, tele abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal – áll a színlapon.

Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

A színpadi változatot Kovács Krisztina készítette, amelyet Szikszai Rémusz dolgozott át a Radnóti Színház számára. A főbb szerepekben László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán és Rusznák András látható.

Az Ádám almáit október 21-én mutatja be a Radnóti Színház, este 7 órai kezdéssel. 

süti beállítások módosítása