Csányi 5 – Egy történelem járta épület újjáéledése

Vannak épületek, amelyeknek a története egymagában történelemkönyv, a Csányi utca 5. Budapest belvárosában is ilyen. Többek között színházi előadások is helyet kapnak benne.

Noha annak idején éppen hogy kívül maradt a gettón, sárga csillagos ház volt, fél évszázaddal később, lassú elromosodása után a lakókat elköltöztették, majd romkocsma működött benne. Azt követően radikális jogvédők hajléktalanokat szállásoltak el itt, akiket Erzsébetváros önkormányzata rendőrökkel kergetett ki a romos épületből, ideiglenes jelleggel műemlékké nyilvánították és a homlokzat mögül az egészet elbontották, a tervek szerint az egykori zsidó életformát és a vészkorszakot felidéző múzeumot nyitnak benne, ami azonban csak nem akar megnyílni.   

csan_2.jpgCsányi 5.

Mégis érkeztek életjelek ebből a történelem járta épületből, október 8-án Csákányi Eszter Barhesz címmel tartott egy felolvasószínházi előadást. Valami tehát van a Csányi utca 5-ben. Ennek jártunk utána. Lefkovics Zsófiát kérdeztük, aki a hely szakmai vezetője. 

Mi van a Csányi utca 5-ben? Egy befogadószínház? 

A Csányi 5. nem színház. Egy régi körfolyosós ház fedett udvarán alakítottunk ki egy hangulatos teret a rendezvényeinknek. Itt, a földszinten létrehoztunk egy kiállítóteret is időszakos kiállításainknak. Színházi programjaink azonban voltak és lesznek is már idén: Rubin Eszter Barhesz című darabját Csákányi Eszter adta elő, a Gólem színház pedig a Szakácskönyv a túlélésért előadását hozza el hozzánk. A ház első emeletén pedig hamarosan megnyílik állandó kiállításunk: az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár. 

Az emeleten, a körfolyosóról nyíló lakások, szobák a 19. század végétől a 20. század közepéig bemutatják, hogyan, milyen bútorok, tárgyak között éltek, dolgoztak a budapesti zsidók. A földszinti terek, az aula, a kiállító-terem és egy kávézó pedig a mai, színes, élő zsidóságot mutatja meg programjainkkal. 

barhesz.jpgCsákányi Eszter a Barhesz előadásában

Ki a fenntartótok? 

Az Erőművház Nonprofit Kft, amely a VII. kerületi önkormányzathoz tartozik.  

Indító bemutatótok, a Barhesz egy különleges holokauszt történet. Mennyire része a koncepciótoknak a zsidó tematika? 

Programjaink tematikája minden esetben kötődik a zsidósághoz, valláshoz, életmódhoz, kultúrához. Lesznek színházi előadások, állandó klubunk, a Zsidó Erzsébetváros Klub sokféle rendezvénnyel, beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal készül, látogatóink gasztro- programjainkon sajátíthatnak el zsidó recepteket Fűszeres Esztertől, lesz zene, képzőművészet, film és különlegességként tervezünk olyan napokat, amikor időutazásra hívjuk majd látogatóinkat: az emeleti lakásokba, szobákba „lakók” költöznek, akikhez be lehet lesni, beszélgethetünk velük. 

Hol lehet titeket elérni pl. a neten? 

A Facebookon már jelen van az épület is és a benne hamarosan nyíló tárlat, valamint nemsokára indul a weboldalunk is csanyi5.hu címen.

...

A Gólem Színház Szakácskönyv a túlélésért című előadása október 31-én, november 17-én és december 20-án látható a Csányi 5-ben, mindhárom alkalommal este 7 órai kezdéssel, a Barhesz című felolvasószínházi előadás pedig december 9-én, este 6 órától nézhető meg. 

süti beállítások módosítása