STEREO Akt – Új alkotók, új projektek

Új alkotókkal bővül és különleges társulati formát ölt a STEREO Akt csapata, amely immár az ötödik évadát kezdi meg. 

A 2017/18-as évadban továbbjátszásra kerül a társulat eddigi darabjai közül az Emlékek klinikája, a Felülről az ibolyát, a (Staféta díjas) ETIKETT, avagy A tökéletes ember, a Cím nélkül, és a Remake_bodony című dokumentumfilmet is újra láthatja a közönség. A STEREO Akt ötéves évfordulója alkalmából 2018. tavaszán megrendezendő minifesztivál keretében még – utoljára Budapesten - négy alkalommal látható lesz a Promenád is. 

etikett.jpgETIKETT, avagy a tökéletes ember (forrás: STEREO Akt)

A társulat új bemutatót is tervez az évadban. A Védett férfiak munkacímmel, Robert Merle azonos című regénye által inspirált előadás dokumentarista és fikciós elemeket vegyít majd. Egy fiktív, a társadalom férfi tagjait elnyomott, alárendelt szerepben bemutató kísérlet során számos kérdés kerül abszurd, új megvilágításba nemek közti egyenlőtlenségekről, társadalmi viszonyokról, hatalmi pozíciókról. A formát továbbra is a kísérletezés jellemzi majd, a színházi elemek ötvözése a tánccal, hang- és képzőművészeti installációkkal. Az előadás szövegébe nézők által beküldött, hétköznapi szexizmusról, diszkriminációról szóló történetek is belekerülnek majd. 

A STEREO Akt 2013. óta hoz létre esemény-szemléletű színházi előadásokat – színpadi és helyszínspecifikus produkciókat egyaránt. Számos új-dramaturgiát és innovatív technológiát alkalmazó; részvételi, közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező hazai és nemzetközi produkciót, közel ötéves működést, tizenegy egészestés bemutatót, nemzetközi együttműködéseket, rangos fesztivál szerepléseket, díjakat tudunk magunkénak - írják. 

Boross Martin rendező állandó alkotótársai, Bartha Márk elektronikus zenész és hangdesigner, Julia Jakubowska színésznő és Thury Gábor dramaturg is tagjai mostantól az alkotóműhelynek. A kibővült alkotógárda az új produkciók előkészítésén kívül közösen alakítja a társulat életének művészeti koncepcióját, valamint a tagok saját projektekért is felelnek.   

promenad_bartha_mate.jpgPromenád (fotó: Bartha Máté)

 

STEREO Nézőpontok címmel a társulat különleges formátumú beszélgetéssorozatot indít Thury Gábor dramaturg szervezésében: a közönségnek lehetősége nyílik egy témát szakértők és művészek bevonásával különböző nézőpontokból, egy este alatt több kisebb körű beszélgetés során körbejárniuk. 

A kétszeres magyar beatbox bajnok Bartha Márk vezetésével több állomásos koncertsorozatot tervezek a tavasz folyamán. Különleges helyszíneken és zenekari formációban improvizált elektroakusztikus kompozíciókat hoznak létre, az elektronikus hangszerek és az effektezett emberi hang fúziójával.

A megújulás célja, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek munkájuk társadalmi beágyazottságára, változatosabb és hatékonyabb kommunikációs és közösségszervezési eszközökkel nagyobb felületet adjanak az alkotók és a nézők közötti párbeszédre.

cim_nelkul_bartha_mate.jpgCím nélkül (fotó: Bartha Máté)

A társulat blogot indít 2017. októberétől (stereoblog.hu), melyben különböző műfajok hazai és nemzetközi képviselőit szólaltatják meg a progresszivitás, a sokoldalúság és részvételiség jegyében. Céljuk, hogy a STEREO Akt tevékenységéből kiinduló, de azon túl is mutató interjúkkal, cikkekkel és vizuális beszámolókkal a kortárs művészetről és közös társadalmi ügyeinkről való együttgondolkodásra sarkallják olvasóikat. 

KILÉPŐ - félóra levezetés címmel ambiciózus sorozatba fog a társulat. Mostantól minden előadás rendhagyó, szigúrúan 30 perces, interaktív közönségtalálkozót tart, hogy a nézőknek és az alkotóknak is igény szerint lehetősége nyíljon reflektálni az előadások által felvetett kérdésekre. 

Júniusban a Promenád elutazott Baltimore-ba, ahol a helyi közösség bevonásával született újjá - a Baltimore Magazine olvasói szerint ez volt a 2017. legjobb előadása a városban. Szeptemberben a berlini Collegium Hungaricumban az európai identitás kérdéseit járták körül az Escape Room Europe című performatív audioinstallációval. Októberben pedig a lengyelországi Lublinba mentek az alkotók, hogy a Kontfrontacje fesztivál keretében megszervezett workshopon mindenki megtudhassa, mit gondolnak a helyi emberek a szerelemről. 

(Forrás: STEREO Akt)

süti beállítások módosítása