Miskolcon eltáncolják a Casablancát

A Miskolci Balett táncosai elevenítik meg a nézők számára a második világháború alatt játszódó amerikai mozifilmet. A bemutató október 20-án volt. 

A Miskolci Balett minden évadban műsorra tűz egy olyan produkciót, amely a közönség számára ismert történetet dolgoz fel. Az idei évben a Casablancára esett a választás. Kozma Attila koreográfus-rendező szerint ez az előadás képes arra, hogy minden korosztályt megszólítson. – Míg a zenék és a mozgásvilág friss és fiatalos, maga a történet, a film az idősebb korosztályban ébreszthet több emléket. Reméljük, nekik sem okozunk csalódást – mondja Kozma Attila.

edv_4714.jpgBányai Mirjam a Casablancában (fotók: Éder Vera)

Egy filmet átültetni táncszínpadra mindig izgalmas vállalkozás. Ez pedig egy sokszínű, jól kezelhető sztori, szerelmi történet és krimi izgalmas keveréke, tele jó karakterekkel, akiket a táncosok számára nagy élvezet megformálni. A bemutató felé közeledve egyre inkább visszaidézi az előadás bennem is a film hangulatát. Ehhez igazodott a táncjáték stílusa is, amely alapvetően a neoklasszikus és a kortárs stílust vegyíti.  Ez nem annyira merev, kötött, mint az egyéb stílusok, nagyobb teret ad a táncosoknak az érzelmek kifejezésére és a színészi játékra – tette hozzá a koreográfus.

A díszlettel kapcsolatban elárulta, a néző azt látja majd, hogy egy lezuhant repülőgép fúródott a Kamaraszínház színpadába. – Egy közel élethű méretű amerikai vadászbombázó roncsa alkotja a díszletet, amely egyrészt jelöli a korszakot, másrészt szimbolikus jelentéssel bír: Casablancából senki nem megy el. A monumentális díszlet számos játéklehetőséggel is szolgál, hiszen sok jelenetben a forgatható szárnyakon táncolnak a művészek, de a terek kijelölésében is szerepet játszik a repülő – meséli Kozma Attila.

edv_6095.jpgRick, a Casablancai kocsmáros szerepében Dragos Dánielt láthatja a közönség. – Rick igazán izgalmas karakter, úgy látszik, hogy egy magának való figura, aki minden helyzetben képes józan döntést hozni és független maradni minden külső hatástól. Mégis tudjuk, hogy összetört a szíve. Pont ezért az egyik kedvenc jeleneten – a filmben és a darabban egyaránt – amikor Ilsa elmegy hozzá az útlevelekért. Ebben a néhány, érzelmekben rendkívül gazdag percben mutatkozik meg igazán az a harc, amit a férfi és a nő egymással vívnak. Nagyon nagy hatással van rám minden alkalommal ez a jelenet – meséli a táncművész.

                                       (Dragos Dániel és Bányai Mirjam)

Bányai Mirjam alakítja Ilsát, a két férfi között dönteni kényszerülő nőt. A művésznő elmondta, a Casablanca édesapja kedvenc filmje volt, így gyerekszemmel is szerette, most felnőttként pedig egészen új élmény volt számára a mostani találkozás. – Most, a nő szemszögéből nézve a történetet, számomra a szeretet és szerelem közötti vívódásról szól. Ilsa karaktere is új számomra, eddig erősebb, dominánsabb nőket formáltam meg a színpadon, míg Ilsa jellegzetes karaktere a finomságában, érzékenységében rejlik. A döntéssel pedig, amit neki Casablancában kell meghoznia, mindannyian szembesülünk valamikor életünk során – mondta Bányai Mirjam. Arra a kérdésre, hogy ő hogyan döntene a helyében, így válaszolt – rettenetesen nehéz ilyen helyzetben okosan cselekedni, ezért én is sokat gondolkoztam rajta, mit tennék, kivel szállnék fel a repülőre Ilsa helyében. Most sincs még kész válaszom, de talán egyedül repülnék – válaszolta nevetve a táncművész.

A Casablanca legközelebb november 2-án, 17-én, 18-án, 25-én és 28-án látható a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása