„Ma is fájóan aktuális”

A reformáció 500. évfordulója alkalmából Sebestyén Aba állítja színpadra Marosvásárhelyen Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját.

Milyen esélye van az egyénnek a boldogulásra egy olyan rendszerben, ahol ad absurdum a törvény alkotói és őrei egyben a törvény és a jog lábbal tiprói? Hol húzódik a határ a termékeny, erőt adó hit és a bárgyú naivitás között? Milyen következményei lehetnek, ha vakon hiszünk igazságunk jogi úton való orvoslásában, és milyen végzetes, visszafordíthatatlan tragédiához vezethet utunk, ha elborult elmével, magunk próbálunk igazságot szolgáltatni önmagunknak? Igazolt lehet-e valaha az a helyzet, amikor a polgári engedetlenség, a lázadás nem csak egy lehetséges út igazságunk, jogaink, hitünk vissza-, illetve megszerzésében, hanem egyenesen erkölcsi kötelességünk? – olvashatóak az előadás által felvetett kérdések a színlapon.

locsiszar_sebestyen_aba_logo.jpgSebestyén Aba rendező az előadás próbáján (forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Mit jelent ma számunkra Luther Márton mondata: „Itt állok, másként nem tehetek!”? – teszik fel a kérdést az alkotók. Meglátásuk szerint Kolhaas Mihály és Nagelshmidt Karl vitája, ma is fájóan aktuális jogi és erkölcsi kérdéseket feszeget.

Kolhaas Mihály szerepében Bokor Barna lép színpadra. A főbb szerepekben Gecse Ramóna, Kovács Botond, Szabó János-Szilárd, Simon Boglárka-Katalin, Ördög Miklós-Levente, Tollas Gábor és Gáspárik Attila látható.

Az előadás bemutatója október 31-én lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében, este 7 órai kezdéssel. Ezt követően november 2-án tűzik műsorra, délután 3 órakor. Az alkotók 14 éven felülieknek ajánlják az előadást, amely román nyelvű feliratozással követhető. (A Biletmasteren korábban megjelent időpont módosult. A megváltott jegyek visszaválthatóak. A Delly Ferenc bérlet egy későbbi dátumon lesz műsorra tűzve.)

(Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása