„Nem játszhatnám el hitelesen Nemecsek Ernőt, ha most nem szólalnék meg”

Vecsei H. Miklós egy fiatal színházcsináló nemzedék nevében írta le gondolatait egykori tanára, Marton László ügye kapcsán – nem ellene és nem mellette.

Felkavarta a színházi szakmát és a közéletet is, amikor Sárosdi Lilla  Marton Lászlót  nevesítette egykori szexuális zaklatójaként. Sorra jelentkeztek olyanok, akik állításuk szerint hasonló atrocitásokat éltek át a Vígszínház főrendezőjével. Marton László időközben ideiglenesen felfüggesztette vígszínházi főrendezői pozícióját és tanári tevékenységét is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

vecsei_foto_domolky_daniel.jpg                   Vecsei H. Miklós (fotó: Dömölky Dániel)

Illetve bocsánatot is kért: „Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását”. Nyilatkozatában arra is kitért, mennyire megviselték a közelmúlt történései: „Az elmúlt napokban napvilágot látott, személyemet érintő hírek mindent összetörtek körülöttem. Nem kímélték sem a családomat, sem a munkámat, sem önnön magamat. Igyekeztem egész életemben teremteni, alkotni és átadni. Mindez most megsemmisült”. Sárosdi Lilla elfogadta ezt a bocsánatkérést: „Példaértékűnek és paradigmaváltónak tartom, hogy Marton kiállt és őszintén elismerte tettét és képes volt bocsánatot kérni” – fogalmazott.

Vecsei H. Miklós, aki most Nemecseket játssza Marton László vígszínházi rendezésében, A Pál utcai fiúkban, Marton László tanítványa volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és mindig is mesterének tartotta a rendező-tanárt. Egy Facebook bejegyzésben osztotta meg gondolatait egykori osztályfőnöke ügyében.

a-pal-utcai-fiuk.jpgVecsei H. Miklós A Pál utcai fiúkban (fotó: Gordon Eszter)

Vecsei H. Miklós nyílt levele

Kedves Barátaim!

Tegnap délután a 100. Pál utcai fiúk előadás végén Geszti Péter felolvasta Nemecsek Ernőhöz írt levelét, majd odasétált hozzám, kezembe nyomta a kéziratot és Megölelt. Azt gondolom, hogy ez a levél egy hiteles út a ma Magyarországának, mert arra figyelmeztet, hogy Nemecsek Ernőkké kell váljunk ahhoz, hogy egy nyitottabb, őszintébb, egymásra figyelésen alapuló országban élhessünk. Úgy érzem, soha többé nem játszhatnám el hitelesen Nemecsek Ernőt, ha most nem szólalnék meg.

Ismeritek gondolataimat a #metoo jelenség kapcsán, ismeritek véleményemet ember és ember kapcsolatáról, a szexualitásról, nőkről és férfiakról. Tudjátok, hogy küzdök minden olyan történés és gondolat ellen, ami különbséget tesz ember és ember között, és megsérti az alapvető humánus értékeket. Tiszteletem azoknak a bátorságát, akik kiállásukkal erőt adnak azoknak, akik kimondásra váró fájdalmakat cipelnek életükben.

Ugyanakkor kötelességemnek tartom elmondani, hogy Marton Tanár Úr a mesterem, és több százan vagyunk, akik emberségünket, a színházba vetett hitünket és hivatástudatunkat köszönhetjük neki. Nem célom megvédeni őt a fájdalmas vádakkal szemben, de az ellene egyre növekvő indulat megszólalásra késztet. Félek, hogy a történések túl fognak mutatni a jó-ügyön, és a gyűlölet rombolni kezd, tönkre tehet teljes életeket, valamint a színházi életet magát. Ez nem szabad, hogy megtörténjen.

Kérlek, higgyétek el nekem: „A mi színész generációnk Hisz”. Hiszünk egymás megértésében. Hiszünk az elfogadásában. Hiszünk az őszinteségben. Hiszünk az újrakezdésben. Hiszünk a változni tudásban. Hiszünk a magyar kultúrában. Hiszünk abban, hogy a feldolgozhatatlan információ tengerből kiutat találunk. Hiszünk abban, hogy sikerül pontos kérdéseket feltennünk. És mindenekelőtt: Hiszünk egymásban. És ezért Hisszük, hogy meg tudunk egyezni azokban a közös célokban, amelyekért érdemes élnünk és dolgoznunk.

Most megyek, megpróbálom eljátszani hitelesen Nemecsek Ernőt a 101. Pál utcai fiúk előadáson. És hála van a szívemben, ha arra a százezer gyerekre gondolok, akiknek erőt adott ez a történet, és a mi csapatunk.

Sokszor ölelek mindenkit, egymás szeretetében és megértésében bízva:

Vecsei H. Miklós

Kapcsolódó cikkek

 

Marton László mégsem perel
Azonnali segítség és védelem a szexuális zaklatások sértettjeinek
Sárosdi Lilla kitálalt
A színműs hallgatók Marton László ideiglenes felfüggesztését kérik
Marton László lemondott
A FESZ nyílt fórumot hirdet a szexuális zaklatások és visszaélések megelőzése érdekében
Marton László mint értékteremtő
Marton László rendezése elmarad – A Vígszínház közleményeNehéz nem a szakadékba ugrani, ha ki akarunk szállni a mókuskerékből

süti beállítások módosítása