Csányi Sándor magát rendezi a Thália Színház előadásában

A Premierajándék című előadásban a rendező szerepét Csányi Sándor alakítja, partnerei Schell Judit és Tóth Eszter.

A Thália színészei eljátsszák Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékát. És a teljes próbafolyamatot. És önmagukat. És egymást. Dupla csavar: Csányi Sándor a rendező szerepében a színpadon, és Csányi Sándor a produkció rendezőjeként. A színház művészeti vezetőjét pár éve foglalkoztatja a gondolat, milyen a rendezői székben ülni. A szerencse hozta úgy, hogy Hamvai Kornél segítségével sikerült rátalálnia egy olyan darabra, ami elképzeléseinek is megfelel, és a színház művészeti koncepciójába is beleillik. 

csanyi_film_megafilm.JPGCsányi Sándor (forrás: Megafilm) 

Az alapmű, a Lady Windermere legyezője Oscar Wilde első nagy színpadi sikere (1892). Társasági vígjáték a londoni felső tízezer világából, ahol a szellem egyenlő a szellemességgel, és az érzelmek határait is az illemtan jelöli ki. De Wilde, miközben könnyed és virtuóz humorral ezt megmutatja, láttatja azt is, hogy a mindent jelentő látszat mögött igazi emberek vannak…

 „Wilde talán legtöbbet idézett mondása ebben a darabban hangzik el: »Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem«. Mi is így vagyunk azzal, hogy az elejétől végéig lejátszott darab mellett az előadásban a próbafolyamatba is betekintést adunk. A néző kíváncsiságát, ami az előadások mögötti színházi létre irányul, és amit legközelebbről a nyilvános próbák kölcsönös örömén és sikerén érzünk, szeretnénk kielégíteni. Nagy kísértés, hogy a néző jól szórakozzon, velünk legyen – nem is tudunk ellenállni. És nagy kísértés magunknak is kicsit dokumentálni, megtartani egyszer az utunkat a darabhoz, egymáshoz és a közönséghez. Wilde műve nagyon alkalmas erre, frivol, bűbájos, sokféle karaktert felvillantó, inspiráló – és elég rövid" – mondta Hamvai Kornél, a Thália Színház irodalmi vezetője.

6x7a8706.jpgSchell Judit (Csatáry-Nagy Krisztina / Thália Színház)

Szereplők: Tóth Eszter, Bán Bálint, Schell Judit, Mózes András, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Vida Péter, Fodor Annamária, Domokos László és Csányi Sándor.

Rendező: Csányi Sándor

A bemutató 2017. december 2-án lesz a Thália Színház Nagyszínpadán.

(Forrás: Thália Színház)

süti beállítások módosítása