Ónodi Eszter: „Mostanra találtak meg az igazán testhezálló feladatok”

A Katona József Színház színésznőjét az Art7 portál kérdezte.

Ónodi Eszter a Katona József Színház oszlopos tagja, emellett számos filmből és sorozatból ismerheti a nagyközönség. Nagy sikere az Aranyélet című sorozatban Janka szerepe, Székely Kriszta színpadi rendezésében, a Nórában játszott címszerepéért pedig elnyerte a legjobb női főszereplő díját a színikritikusoktól. A művésznőt az art7-en Szekeres Szabolcs kérdezte.

onodi.jpgÓnodi Eszter (forrás: Fidelio)

Az interjúban Ónodi Esztert először az Aranyélet című sorozat harmadik évadjáról kérdezték. A sorozatban Jankát, az agilis feleséget és anyát alakítja. Szerinte karaktere megosztó, ugyanakkor „a mai magyar valóságra ő reflektál leginkább”. Attól nem tart, hogy ezzel a figurával azonosítják, hiszen már számtalan szerepben bizonyított – legfeljebb a fiataloknak lehetne ő Janka.

„Mostanra találtak meg az igazán testhezálló feladatok” – feleli arra a kérdésre, hogy mostanában igazán jó szerepeket kap. Ezt a Katona József Színház jellegével magyarázza: „Fontos tudni, hogy anyaszínházamban, a Katona József Színházban, amely határozottan művész- és ilyen értelemben rétegszínház, nem feltétlenül az adott színészre keresnek szerepet, hanem a nagyon erős rendezői garnitúra egyik tagjának színpadi vízióját valósítja meg a társulat. Ha van olyan karakter, amely passzol az adott színészhez, akkor szerencséje van a kollégának, ha nem, akkor bizony várnia kell a következő alkalomra” – mondja.

nora_2.jpgNóra – Karácsony Helmeréknél – Ónodi Eszter és Fekete Ernő (fotó: Puskel Zsolt / port.hu)

A most legnagyobb szerepe Nóra megformálása Ibsen drámájában, amit a fiatal rendező, Székely Kriszta vitt színpadra. Szerinte Krisztának határozott, markáns látásmódja van a világról. A rendezéseiben a karakterek mindig aprólékosan kidolgozottak”. Az előadásban játszott szerepéért Ónodi Eszter elnyerte a kritikusok díját a legjobb női főszereplőért. „20 év alatt másodszor kerültem a díj közelébe, és nagy megtiszteltetés nekem” – mondja a díjról. A Nóra és az Aranyélet mind szakmai, mind közönségsikere különleges együttállás az életében – teszi hozzá.

Ónodi Eszter beszélt még arról is, hogyan teltek az Aranyélet harmadik évadjának forgatási napjai, hisz-e a befektetett munka megtérülésében, és hogy milyen filmekben láthatjuk a közeljövőben.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Színikritikusok díja – A budapesti Katona volt a legjobb tavaly
Meg kell becsülni a hópelyheket – Interjú Ónodi Eszterrel

süti beállítások módosítása