Egy ősbemutató, ami nem csak számol velünk

Heiner Müller Mauser című darabját egy különleges térben létrejövő előadásban követhetjük végig Csákányi Eszter és Kaszás Gergő játékával. 

A Mauser egyetlen, visszapillantásokkal tarkított halál-jelenet – sűrű, feloldozást nem adó alámerülés egy bárhol, bármikor megeshető forradalom bugyraiba. A helyspecifikus előadás fő témakörei az egyén történelmi felelősségének kérdése, az öntudat tárgyiasulása, valamint a politikai cél és eszköz viszonyának vizsgálata. Müller szerint a színház saját akaratunkból választott, a múlttal való szembenézés nyilvános akciója. Ekképpen a nézők aktív részvétele, a színházi térben történő közösségteremtés az előadás fő mozgatórugója. 

building_46210.jpgOSA Archívum (fotók: Végel Dániel)

A Blinken OSA Archívum tereiben létrejövő magyarországi ősbemutató az 1917-es orosz forradalom évfordulójáról megemlékező, A forradalom nyomában című programsorozat részeként látható. 

Szereplői Csákányi Eszter, Csányi Dávid, Kaszás Gergő, Mészáros Blanka, illetve az Örkény Színház KAPTÁR alkotócsoportjának tagjai: Halász Anna Mirjam, Hipik Anna, Hirmann Blanka, Horváth Franciska, Jelinek Dorka, Kispál Zoltán, Kovács Eszter, Magyar Veronika, Molnár Dóri, Orosházi Anna, Ősi Péter, Patkós Dóra, Sefel Rebeka, Tamási Panna, Timár Ráhel Bogi, Umathum Dóra, valamint a közönség. 

A darab Rácz Katalin fordításában, Marsalkó Eszter dramaturgi közreműködésével és Néder Panni rendezésében látható. Az installáció Rajk László, a térdramaturgia Kautzky-Dallos Máté munkája. 

building_46213.jpgOSA Archívum

Az előadás ingyenes, ám a korlátozott nézőszám miatt csak belépőjeggyel tekinthető meg. Előzetes jegyfoglalás személyesen a Blinken OSA Archívumban vagy az Osa-reception@ceu.edu email címen november 20-án délelőtt 10 órától november 23-án délután 5 óráig lehetséges. A megrendelt jegyeket legkésőbb az előadás előtt, este 7 óráig lehet átvenni. Egy személy legfeljebb négy jegyet igényelhet. A november 23-ig meg nem rendelt vagy a megadott időpontig át nem vett jegyeket az előadás előtt érkezési sorrendben tudjuk kiadni. A színtérre csak 19:15-től lehet belépni. 

A Mauser november 24-én és 25-én látható a Blinken OSA Archívumban (Budapest, V. kerület, Arany János utca 32.), este fél 8 órai kezdettel.

(Forrás: CEU)

süti beállítások módosítása