Jelenetek egy válásból a Rózsavölgyiben

Valló Péter állítja színpadra William Nicholson Visszavonulás című darabját a Rózsavölgyi Szalonban Söptei Andrea, Rátóti Zoltán és Porogi Ádám szereplésével.

William Nicholson angol kortárs író Visszavonulás című darabja a New York-i Broadway-en 2003-ban aratott óriási sikert. Az előadást azonnal három Tony-díjra jelölték – közötte a legjobb színdarab kategóriában is.

A szerző saját szüleinek a válását írta bele a darabjába, és persze saját magát is. Nicholson erről így beszélt a New York-i premier idején: „Szüleim házassága lassan kezdett szétesni. Tehetetlenül néztem, ahogy az én jóravaló, finom lelkű apám rájön arra, hogy nem tud tovább együtt élni az én erős és melegszívű anyámmal. Gyötrelmesen fájdalmas volt látni azt a pusztítást, amit a két, harminc év alatt teljesen összenőtt élet széthasadása okozott. Ez nem egy dokumentarista színdarab. Nem tudom, mi játszódott le a fejükben és a szívükben, de azt tudom, mi játszódott le az enyémben. És ismerem őket. Belőlük vagyok”. 

vallo_peter_porogi_adam_foto_eder_vera_visszavonulas.jpgValló Péter és Porogi Ádám az előadás olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

A Visszavonulás hihetetlenül finom, olykor brutális lélektannal íródott. Csemege lesz mindazok számára, akik szeretik az angol drámairodalmat” – ajánlja az előadást a Fidelión készült interjúban Valló Péter rendező. 

A Mellékhatások rendezése során kiderült számomra, hogy a párszereplős angol színdarabok nagyon jól működnek a Rózsavölgyi Szalonban. A nagyszínházi rendezéseimhez képest a szalonnak pont az az érdekessége, hogy a szó egzakt értelmében nagyon sajátosan színház. A lektűrökhöz közel álló darabokra alkalmas ez a tér. Igyekszem magam ebben a műfajban begyakorolni” – meséli a rendező a Rózsavölgyi Szalon intim játékteréről. „A kimondott szó annyira közel van, és annyira primátussal bír, nagy effektekkel, színházi hatásokkal nem lehet operálni. Szituációt, lélektani állapotot lehet elemezni, jellemet ábrázolni. Életemnek egy bizonyos szakaszában a színházcsinálásnak ez a része érdekel a legjobban, ezért aztán ezt is gyakorlom” – fűzi hozzá.

A Visszavonulás bemutatója november 27-én, este fél 8-tól lesz a Rózsavölgyi Szalonban.

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon, Fidelio)

süti beállítások módosítása