„Látszólag szikár, kemény emberek, akiknek a lelkében elképesztő színek vannak”

A kecskeméti Katona József Színház Kocsis Pál rendezésében és a Kecskeméti City Balett közreműködésével mutatja be Garcia Lorca Vérnászát.

Federico García Lorca műve, az 1936-ban született Vérnász egy paraszttragédia, a spanyol feudális- patriarchális társadalomban kibontakozó szerelem története.

Leonardo hiába járt éveken át gyönyörű választottjának ablaka alá az éj leple alatt, szerény anyagi körülményei miatt mégis más nőt volt kénytelen feleségül venni. Hajlékukban azonban ritka vendég a boldogság, mert a férfi szíve még mindig a lányé, aki szintén egy szerelmet nélkülöző menyegzőre készül. Szívük féltett titkát csak a Hold és a Halál ismeri…  - olvasható a színlapon.

127_dwp0792.jpgVérnász (fotók: Walter Péter)

Az előadáshoz Rozs Tamás szerezte a zenét. „A flamenco elkerülhetetlen volt, amihez társult a moldvai zene és harmadik elemként a saját zenei világom. Az élet úgy hozta, hogy idén nyáron, életemben először, jártam Spanyolországban. Granadában volt koncertem, ott laktam a spanyol cigányok között, kiültem a térre és hallgattam a muzsikájukat” – mesélte a zeneszerző.

Kocsis Pál, a rendező így nyilatkozott a szövegkönyvről: „Vasalatlan, eredeti szöveget kaptam, amely mégis tele volt költőiséggel. A Vérnász története az andalúz hegyek között, magányosan és nehezen élő emberektől jött, akiknek megvan a maguk szikár és sűrű nyelvezete. Lorca költészete ebből építkezik: mer nyers és durva lenni, ráadásul képes rá, hogy szép és sokrétegű képeket építsen belőle”.

Az előadásban közreműködik a teátrum tánctagozata, a Kecskeméti City Balett. „A balett tagozattal való együttműködés pedig régi tervem volt. Lorca figurái sokat fednek: látszólag szikár, kemény emberek, akiknek a lelkében elképesztő színek vannak, és iszonyatos viharok tombolnak. Sok mindent nem mondanak ki és nem tesznek meg, amivel elkerülhetnék, hogy a régen történt tragédia következményei tovább öröklődjenek. Azt gondoltam, hogy a mozgás révén megnyílik egy olyan sík, amely lehetőséget ad, hogy ezeket a kérdéseket feltegyük” – mondta a rendező a messze nem csupán tánckari közreműködésről.

12_awp8108.jpgVérnász

A főbb szerepekben Dobó Enikő/Nagy Nikolett, Bognár Gyöngyvér, Hegedűs Zoltán, Orth Péter/Földesi Milán, Zayzon Zsolt/Szóka Roland látható.

A Vérnászt november 24-én mutatja be a kecskeméti Teátrum a Ruszt Stúdió Színházban, ezt követően november 25-én és 26-án, illetve december 7-én, 9-én, 10-én és 22-én lesz látható ugyanott.

(Forrás: Katona József Színház, Kecskemét)

süti beállítások módosítása