Al Ghaoui Hesna és Németh-Kiss Pálma lettek Magyarország legbátrabb női

A menekültkérdés emberséges megközelítéséért és a szexuális erőszak áldozataként való kiállásért járt a SzuperWMN-díj idén. A jelöltek között volt Sárosdi Lilla is.

A tavaly alapított díj jelöltjeiről és a díjazottakról a WMN.hu szerkesztősége és olvasói közösen döntöttek. Két kategóriában – civil és közéleti – ismerték el a női bátorságot. „Magyarország legbátrabb női” idén Al Ghaoui Hesna újságíró és Németh-Kiss Pálma tyukodi anyakönyvvezető lettek.

 „A bátorságot sokféleképpen lehet definiálni. Különösen érdekes, hogy a mai Magyarországon – az elhallgatások, tabusítások, egyszerűsített üzenetek korában – ki számít bátornak. A bátorság szerintünk nem az, ha nem félsz, hanem épp az, hogy el mersz indulni a félelmed felé – akkor is, ha van vesztenivalód. És ezzel szolgálatot teszel a környezetednek” – mondta D. Tóth Kriszta, a WMN.hu alapító-főszerkesztője.

szuperwmn3.jpgAl Ghaoui Hesna, D. Tóth Kriszta és Németh-Kiss Pálma (fotók: Csiszét Goti / WMN)

A civil díj jelöltek listájára az olvasók javaslatai alapján: Mérő Vera és Farkas Edina Lina, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene mozgalom vezetői, Surányi Judit, a Rehab Critical Mass megálmodója, Szabó Józsefné Kállai Szilvia takarítónőből lett roma referens és friss diplomás tanító, valamint Németh-Kiss Pálma, Tyukod község önkormányzatának dolgozója kerültek föl. Közülük a WMN szerkesztősége választotta ki titkos szavazással a győztest. A SzuperWMN civil-díját Németh-Kiss Pálma vehette át.

Pálma tavasszal feljelentette felettesét, a község polgármesterét szexuális zaklatás miatt. Az eset után látlelet készült és rendőrségi eljárás indult, a polgármesteri hivatalból pedig több sorstárs és tanú is jelentkezett. Pálmát sorozatos támadások és fenyegetések érik, amiért ki mert állni zaklatója ellen.

„Remélem, hogy ebből a díjból erőt meríthetnek azok az áldozatok is, akik eddig csendben voltak, és nem mertek szólni” – mondta könnyeivel küszködve a díj átvételekor az anyakönyvvezetőként, főtanácsosként dolgozó asszony.

szuperwmn2.jpgAl Ghaoui Hesna a díjátadó gálán

A közéleti díj jelöltjei: Al Ghaoui Hesna, aki újságíróként és magánemberként is rengeteget tett a menekültek ügyének árnyalt képviseletéért; az idén nyáron elhunyt Dévény Anna, akinek gyermekek ezrei köszönhetik, hogy a DSGM segítségével javult a mozgásuk; Kiss Tibor Noé író, aki nagyon sokat tett és tesz a transznemű emberek láthatóvá tételéért; valamint Sárosdi Lilla színész, aki első közszereplőként vállalta a nyilvánosság előtt, hogy zaklatás áldozata volt, és ezzel áldozatok ezreinek vált arcává és hangjává – valamint az össznépi áldozathibáztatás céltáblájává.

A közönségszavazatok alapján a közéleti SzuperWMN-díjat Al Ghaoui Hesna nyerte el.

Remélem, hamarosan eljön az a világ, amelyben nem számít majd bátorságnak az, ha valaki kiáll a menekültekért, nevén nevezi a zaklatóját vagy szembemegy igazságtalan társadalmi normákkal” – mondta az újságíró a díj átvételekor.

(Forrás: WMN.hu)

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A Színházi Kritikusok Céhe nyilatkozatban állt ki Sárosdi Lilla mellett

süti beállítások módosítása