Elkezdődött a szabadkai Desiré fesztivál

Szombat este Urbán András Anatómiai lecke című előadásával indult az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán.

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának mindegyik előadása valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, igyekszik feltérképezni és elemezni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket hangsúlyozta korábban a főszervező, Urbán András.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Koszovóból, Romániából, Franciaországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Németországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

exit_teszt_ro.jpgEXIT (forrás: teszt.ro)

A repertoáron három magyar előadás szerepel. Paizs Miklós bábokkal adja elő Mozart Don Giovanni című operáját D.J. címmel. Schilling Árpád EXIT című előadása az elvándorlásról, valamint a főként kelet-európai kivándorló bevándorlók vágyairól, nehézségeiről, kényszerhelyzeteiről szól. Nagy József koreográfus párizsi társulatának Penzum című produkciója József Attila és Kozmutza Flóra szerelmét, a „tragikus szerelem kimerítő harcát” mutatja meg.

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A rendezvény megnyitója előtt, szombaton este 6 órától az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg. Az idei rendezvény november 25. és december 3. között tizenhat előadással várja a közönséget.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása