Svejk a Pinceszínházba költözött

Tóth Zoltán színművész Svejk feldolgozása túl a századik előadáson, zenével és pácolt cseh szafaládéval novembertől a Pinceszínházban lesz látható – és ízlelhető.

A színművész kilenc éve készített önálló feldolgozást Jaroslav Hašek közismert művéből Svejk! Vacsorázunk... vendéglőjáték a monarchia dalaival és ízeivel... címmel. A produkció novembertől kizárólag a Pinceszínházban látható.

svejk.jpgTóth Zoltán az előadáson 

Ami pedig az ízeket illeti, az előadáson zsíros kenyérrel és cseh virslivel kínálják meg a nézőket. Ez utóbbinak a cseh elnevezése, és talán a mibenléte is kíván némi magyarázatot. Az utopenec, ami ecetes lében áztatott szafaládét takar és sörkorcsolyaként kínálják Csehországban, neve azt jelenti, hogy vízbefulladt. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a mibenlét, vagyis a lében úszó, elmerülő virsli magyarázza az elnevezést. A történet ennél morbidabb, mivel a név az étel feltalálójának tragikus halálából ered.

Az immár több mint százéves legenda szerint élt egyszer Berounban egy mesterember, bizonyos Šamánek, aki molnár és fogadós is volt egy személyben. A mester a nem igazán ízletes kolbászfélét minőségjavítási célból áztatta savanyú lébe, nagy mennyiségű hagymakarikával együtt. Halálát molnársága okozta, a vízimalom kerekeinek javítása közben fullad a folyóba. A helyi közvélemény úgy reagált az eseményre, hogy Šamánek kulináris újítása megkapta az utopenec, azaz a vízbefulladt nevet.

dsc_9140_resize.jpg

Az előadásban Tóth Zoltán játszópartnere Jánosi Ferenc, harmonikán Ernyei László működik közre. A produkció legközelebb december 9-én, este 7 órától látható a Pinceszínházban.

süti beállítások módosítása