Az EMMI nem engedte, hogy egy színháztörténész nyilatkozzon

Veiszer Alinda írta ki a FB-on, hogy a magyar színésznők helyzetéről kérdezte volna, de a minisztérium nem engedélyezte az interjúalanyának a nyilatkozatot a HírTV-ben.

Már megvolt a beszélgetés időpontja is az Országos Színháztörténeti Intézetben dolgozó szakemberrel, ám vagy ő maga, vagy az intézmény vezetője írt egy levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amiben leírta, hová menne nyilatkozni és miért.

veiszer-alinda6.jpgVeiszer Alinda (fotó: Neményi Márton / 24.hu)

Az EMMI-ből indoklás nélkül csak annyit válaszoltak neki, hogy a szereplését nem támogatják.

Szóval azt szeretném megkérdezni Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy őszerinte ez segíti-e a kultúra terjesztését, amiért nyilván mindketten dolgozunk, használ e a minisztérium által (mindenki forintjaiból!) fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvánulhatnak meg szakemberként , valamint a minisztérium ezirányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólásszabadsághoz” – írja Veiszer Alinda a posztjában hozzátéve, hogy már több hasonló eset is előfordult.

A közintézményekben néhány évvel ezelőtt vezette be a jelenlegi kormánykurzus a jogszabályt, hogy a közalkalmazottaknak engedélyt kell kérniük a felettesüktől, illetve a fenntartótól minden nyilvános szerepléshez. Alaphelyzetben ez csupán a közintézménnyel kapcsolatos témákat érinti, azonban a munkaszerződésekben gyakran az is benne áll, hogy magánemberként is csak engedéllyel nyilatkozhatnak.

(Forrás: 444.hu, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása