Petíció – 500 aláírással a Csíki Játékszínért

Az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő MASZÍN kéri, hogy további kollégák támogassák aláírásukkal a csíkszeredai kulturális átalakulások szakmaiságát számon kérő petíciójukat. 

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy a MASZÍN többek között azt nehezményezi, hogy Csíkszereda önkormányzata a 2018 januárjától kötelező közalkalmazotti béremelés miatt átszervezi a helyi költségvetésből működő kulturális intézményeket.

csiki.jpgCsiki Játékszín (forrás: maszol.ro)

A városvezetés elképzelése szerint intézmények összevonásával és a meglévő erőforrások átrendezésével egy jobban átlátható és hatékonyabban működő kulturális rendszer jöhet létre, azonban az eddigi döntéseknél a színházi szakmával történő egyeztetések és tapasztalatcsere elmaradt.  

A MASZÍN közleménye 

A csíkszeredai színház alkalmazottaival való szolidaritás jeleként mindeddig 500 aláírás gyűlt össze a MASZÍN (Magyar Színházi Szövetség) által kezdeményezett online petíció segítségével.  MASZÍN ily módon tiltakozik a Csíkszeredai Önkormányzat azon intézkedése és szándéka ellen, melynek következményeként a Csíki Játékszín több munkahelyét megszüntette, és a jövőben azt össze kívánja vonni a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházzal és/vagy a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel.

Úgy véljük, hogy a Csíki Játékszín és a hozzá hasonló intézmények kulturális közkincsnek számítanak és bármilyen, az átszervezését célzó intézkedés elmélyült, elemzésekre alapuló felkészültséget igényel, az alapítók, a művészek, az alkalmazottak valamint a helyi közönség bevonásával, szaktestületekkel és feddhetetlen hírnevű szakemberekkel való konzultáció eredményeképpen. Nem szeretnénk, hogy pusztán anyagi indoklás érvényesüljön ilyen jelentős döntésekben.

Kérjük a kulturális és a főként a színházi szakmabeli kollégákat, hogy az alábbi petíció aláírásával csatlakozzanak ehhez a megmozduláshoz:

–   https://www.peticiok.com/szolidaritasi_nyilatkozat_a_csiki_jatekszin_ugyeben (magyar nyelvű felhívás)

–   https://www.petitieonline.com/signatures/solidari_cu_teatrul_csiki_jatekszin_miercurea_ciuc/start/490  (román nyelvű felhívás)

–   https://www.petitions24.com/statement_on_solidarity_with_csiki_jatekszin_theatre  (angol nyelvű felhívás).

Az online aláírás csak akkor válik nyilvánossá, ha az aláíráshoz megadott e-mail címre kapott linken az aláíró megerősíti szándékát. A színészek, rendezők, kulturális szereplők aláírásainak listáját a MASZÍN december folyamán eljuttatja a csíkszeredai helyi hatóságoknak és Románia Parlamentjébe.

MASZÍN

Kapcsolódó cikkek

A színházi szakma aggódik a csíkszeredai kulturális átszervezések miatt

süti beállítások módosítása