Ünnepváró december a Budapest Bábszínházban

A Budapest Bábszínház decemberben a nézőkkel együtt díszít karácsonyfát, felköszönti Marék Veronikát, és vendégségbe is megy az előadásaival.

Az Esti mese felnőtteknek sorozatban gyerekeknek készült produkcióikat változtatás nélkül játsszák, ám az előadást minden alkalommal felnőtteknek szóló, tematikus, beszélgetős, játékos, bábos kiegészítő program követi. A Tíz emelet boldogság című mese főhősei két tízemeletes ház és lakói, ennek megfelelően a december 1-ei extra a szomszédság kérdéseit járja körbe szóban és bábokkal, a Miutcánk.hu-val együttműködésben.

edv_1413.jpgDiótörő (fotók: Éder Vera)

A Budapest Bábszínház  2009-ben mutatta be a Líra és Epika című előadást. A produkció több hazai és külföldi fesztiválon, köztük Szabadkán és Zágrábban aratott sikert a rendezés és a különleges látványvilág, a darab pedig a legjobb új magyar dráma lett a Színházi Kritikusok Céhének szavazásán. Szabó Borbála és Varró Dániel meséjének megjelenéséhez így mi sem illene jobban, mint egy részlet az előadásból. A Petőfi Irodalmi Múzeumban az első decemberi vasárnapon, a Téli PagonyFeszten azonban nem csupán Mórocz Adrienn és Ács Norbert játssza el Epika királykisasszony és Kroki udvari bolond egy jelenetét, de ezen kívül Spiegl Anna és Teszárek Csaba felolvasnak egy mesét a színház dramaturgjának, Gimesi Dórának nemrég megjelent mesekötetéből..

A színház hagyományosan advent első vasárnapján állítja fel a színház előcsarnokában a karácsonyfát, amelyet idén hagyományteremtő szándékkal a közönséggel együtt díszítenek fel. Első alkalommal a Pettson és Findusz című előadás szereplői és nézői részesülnek ebben a különleges élményben. 

edv_4104.jpgPettson és Findusz

A december 6-ai héten hozzájuk is ellátogat a Mikulás, hogy a nézőket egyenként, személyesen köszöntse.

2013/2014-es évad első bemutatója volt a Boribon és Annipanni, az előadás azóta szakmai díjakat kapott hazai és nemzetközi fesztiválokon. Marék Veronika történetein generációk nőttek fel, nagymamák, anyukák ismertetik meg gyermekeiket a játékmackó és a kislány kalandjaival a könyvek és a produkció által, az írónő pedig egykor az Állami Bábszínházban tanulta a bábszínészetet. Az előadás Boribon születésnapjával ér véget, december 10-én azonban Marék Veronika születésnapját ünnepli a bábszínház a délutáni előadáson, ahol a közönséggel együtt köszöntik az írónőt.

Az adventi időszakban hagyományosan a Diótörővel készülnek az ünnepre, és az is hagyomány, hogy december 23-án és 27-én a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élő zenei kíséretével adják elő a békebeli, biedermeier látványvilágú produkciót, amelyben óriás-, kesztyűs és álcás bábok, árny- és tárgyjáték egyaránt láthatók.

December 31-én szintén egy sikerelőadással, a Gingallóval és Szalóki Ágival búcsúztatjuk 2017-et, majd a Bambi bemutatójával várják újra nézői 2018 januárjában.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

Kapcsolódó cikkek

A Budapest Bábszínház lett az egyik legjobb magyar márka
Még magasabb fokozatra kapcsol a Budapest Bábszínház
Mi lett a Budapest Bábszínház neon figurájával?
A Budapest Bábszínház új játszóhellyel bővül a Vörösmarty utcában

süti beállítások módosítása