Premierajánló – Tudom mit tettél tavaly nyáron!

Valentin napi szerelem, öntudatlan bűnök, karácsonyi pálfordulás, orosz lélek, színházi alkotók neglizsében és főleg brontoszauruszok a heti ajánlónkban.

Valentin nap éjszakája / Rózsavölgyi Szalon / r: Dicső Dániel / december 14. 19:30

A hazai színpadokon ritka vendégek ukrán kortárs szerzők, márpedig Oleksandr Mardan ukrán is és kortárs is. Valentin nap éjszakája című darabja ráadásul a skandináv krimik helyenként abszurd világát idézi meg. Dicső Dániel rendezésében Balsai Móni és Makranczi Zalán játsszák a házaspárt.

valentin_rozsavolgyi.jpg                           Makranczi Zalán és Balsai Móni az olvasópróbán (forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Egy varázslatosnak induló Valentin napi este hátborzongató éjszakába fordul át egy férfi és egy nő életében, akik ugyan házasok, de leginkább már csak a közös emlékeik kötik össze őket. Azon a különösen misztikus éjjelen azonban felidéződnek az elhallgatott, ki nem beszélt történeteik, vádak, fájdalmak, csalódások is. Aztán megjelenik egy ismeretlen, aki mégiscsak ijesztően ismerős. A világítás kialszik, a gyémánt nyakékek eltűnnek, ujjlenyomat sehol. Szövevényesen izgalmas helyzetek. De lehet, hogy csupán bizarr képzelődés mindez? Vagy a valóság bizarr ennyire? Teljes a rejtély, és olykor még a tükrök is hamis képet mutatnak – olvasható a színlapon.

Ezzel együtt az alkotók nem egy klasszikus krimit ígérnek, mert „közben mégiscsak az a kérdés, mi lesz a házaspár sorsa, képesek-e megoldani a legnagyobb rejtvényt, párkapcsolatuk válságát” – vallják.

Reggeli dinoszauruszokkal (brontoszauruszokkal főleg) / Stúdió K / r: Fekete Ádám / december 15. 19:30

dinoszaurusz_plakat_a2_jav2-1.pngFekete Ádám, a független színházi szcéna nyughatatlan dzsókere, aki folyamatosan ír, átír, rendez, játszik és dramaturgként dolgozik különféle társulatokban, immár harmadszor állítja színpadra saját írását. Az első két rendezésének rajza egyáltalán nem hasonlított egymásra, de inkább ellentétei voltak egymásnak. Komoly összeget tehetünk rá, hogy most sem egy bevált sablon alapján készül az előadás.

Olykor-olykor kétségbeesésünk csillapodik valaki mellett, és akkor velemaradunk, együttmaradunk és úgy lépünk ennek a valakinek az életébe, mintha gyerekkorunk menedékébe lépnénk. Abban reménykedünk, hogy egymás életében majd otthonra találunk, hogy hazaérkezünk, de amikor besétálunk egymás életébe, kelepcébe sétálunk, és egymás vágyaiban és egymás félelmeiben bebörtönözve élünk tovább – készítenek fel minket az alkotók az előadásra. „Ez a darab ezeknek az alapvetően abszurd és mulatságosan nyugtalanító megfigyeléseknek a terméke. A cím meg már jött magától” – folytatódik az üzenet, ha már érteni véltünk valamit a korábbiakból.

Az előadásban a Stúdió K színészei – Spilák Lajos, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, Lovas Dániel, Sipos György és Nyakó Júlia – mellet vendégként Songoro Laura és György Zoltán szerepel. És brontoszauruszok, főleg.

Halál Thébában / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár / r: Horváth Csaba / december 15. 19 óra

Horváth Csaba rendezőként előszeretettel nyúl az emberlét árnyékos, helyenként dermesztő oldalát bemutató szövegekhez. Alkat kérdése, hogy ezek behúznak, vagy éppen felemelnek minket. Ez most sincs másképpen, hiszen az Oidipusz trilógia Jan Fosse, norvég drámaíró által egy darabba sűrített átiratát viszi színre Székesfehérváron. Az alkotók ígérete szerint „a darab érzelmeket kifejező tűpontos dialógjainak és Horváth Csaba egyedi mozgásszínházi világának találkozásából egy költői, érzéki előadás születik”. Hajlunk rá, hogy higgyünk nekik.

maczko_csaba.jpgHorváth Csaba és Varga Lili a próbán (fotó: Maczkó Csaba)

A főbb szerepekben Kádas József, Hirtling István, Kuna Károly, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili és Lábodi Ádám látható. A darab Domsa Zsófia frissen, kifejezetten a színház felkérésére készült fordításában szólal meg Székesfehérváron.

Isten pénze / Petőfi Színház, Veszprém / r: Hargitai Iván / december 15. 19 óra

Egészen másfajta szórakozást ígér a veszprémi teátrum karácsonyi musicalje, amely Charles Dickens Karácsonyi ének című kisregényéből született. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell. Ám kap egy utolsó esélyt halott üzlettársa szellemének képében, aki életének korábbi szentestéire invitálja.

istenpenze9830.jpgBálint András és Kőrösi Csaba az előadásban (forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

Bálint András vendégszereplése Ebenezer Scrooge-ként a veszprémi színház bérletesei és látogató számára mindenképpen különleges találkozást ígér. Partnerei többek között Kőrösi Csaba, Keller János, Halas Adelaida és Kurely László lesz az előadásban.

Háború és béke/ Vígszínház / r: Alekszandr Bargman / december 16. 19 óra

Lev Tolsztoj a Háború és békét fő művének tekintette, melyet már a korabeli közönség is rajongással fogadott. Tolsztoj a szereplőinek sorsát végigkísérve szenvedélyes szerelmeken, tragédiákon, születéseken és halálokon át mutatja fel Kelet és Nyugat, Európa és Oroszország máig változó kapcsolatát. A Háború és béke családtörténeteiben a legfontosabb szereplők közül Pierre Bezuhov Napóleon-rajongóból a háborútól megundorodva válik az élet szentségét hirdető emberré. Barátja, Andrej herceg a családja elől menekül a hadseregbe. A ragyogó Natasa az ösztöneiben vakon bízó kamaszlányból szerelmeken és csalódásokon keresztül érik felnőtt nővé.

vig-2-768x475.jpg           Eszenyi Enikő és Alekszandr Bargman az olvasópóbán (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

A hazai színházi előadások helyenként ironizálnak, általában egy kis eltartással viszonyulnak a megmutatottakhoz. Ezért mondhatjuk azt a jól sikerültekre, hogy szellemes. Nem így az oroszok, akik túláradó pravoszláv lélekkel, energikus komolysággal, nem ritkán költői képzetekkel dolgoznak. Egy jól sikerült orosz előadás ezért igazi színházi csemege tud számunkra lenni. Márpedig az orosz alkotók jelen esetben adottak, hiszen a rendező mellett, a díszlettervező, az egyik dramaturg és az előadás koreográfusa is orosz.

A Vígszínházban Bezuhovot Király Dániel, Andrejt Wunderlich József, Natasát Bach Kata alakítja.

Ascher Tamás Háromszéken / Katona József Színház, Budapest / r: Pintér Béla / december 17. 19 óra

Pintér Bélának A bajnok című rendezése után elég alpári módon szólt be az egyik jobboldali médium, mondván, hogy nem regnáló fideszes politikusok magánéletéből kellene színházat csinálnia, hanem például Máté Gábornak, a Katona igazgatójának viselt dolgairól. Pintér Bélának több sem kellett, legújabb darabja többek között Máté Gábor, Ascher Tamás és saját „szennyeséből” született. „A néven nevezett kortársakkal, gúnyos és könyörtelen leszek, De csak olyanokat írok bele, akiket szeretek” – írta Pintér Béla verses előzetesében.

horvath_judit.jpg                Pintér Béla a próbán (fotó: Horváth Judit)

Ahogy az a színház által készített videóból is kiderült, nem csupán szövegelni, de néptáncolni is fognak a színészek, akik részben a Katona József Színház színművészei, részben Pintér Béla társulatának a tagjai.

süti beállítások módosítása