Borbély Alexandra: „Úgy éreztem mindjárt megőrülök”

A színésznő alig bírt megszólalni, miután elnyerte a legjobb európai színésznőnek járó díjat az Európai Filmakadémiától, megelőzve Juliette Binoche-t is. Az Index interjúja.

Borbély Alexandra Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének főszerepéért kapott jelölést. A film és alkotói már eddig is rengeteg díjat söpörtek be, közötte a Berlinále fődíját, az Arany Medvét, ám a színésznő eddig még nem kapott hivatalos szakmai elismerést. Suttogták korábban is, amit az interjúban ő maga is megerősített, hogy az Arany Medvét szerette volna neki adni a zsűri, végül csak azért nem kapta meg, mert egy film csak egy díjat nyerhet a Berlinálén. 

lelek_3.jpgBorbély Alexandra a díjátadón (fotó:Tobias Schwarz / AFP)

Az egész stáb szeretetteljes, óvó burokkal vette körül, már csak azért is, mert helyből távolugrással kezdtünk: rögtön a durván legnehezebb jeleneteit vettük fel. A szemem előtt esett át egy metamorfózison: ez nem a smink, a haj vagy a jelmez volt, hanem belül alakult át. Egy kicsit borzongató is látni mindenkinek, aki nem színész, hogy mi az a csoda, amire egy nagy színész képes” – mondta Enyedi Ildikó az Indexnek korábban Borbély Alexandráról a film forgatása kapcsán.

A színésznő arról mesél a vele készült interjú elején, hogy mintha különféle jeleket látott és érzett volna a gála előtt és alatt, noha nem hisz az ilyesmiben. Amikor kiderült, hogy ő kapja a díjat, hiába volt előre megírt szövege, nem tudta elmondani. „Elkezdett szorítani a ruhám, fehér lett az arcom, lefagytam, úgy éreztem, mindjárt megőrülök” – meséli, hozzátéve – „Mondtam valamit, de amikor meghallottam a saját szürke kisegér-hangomat, megrettentem. Még soha nem próbáltam, de ilyen lehet, ha az ember LSD-t vesz be: homályos volt, és nem voltam benne biztos, hogy ez-e a valóság. Mint amikor felébredek egy álomból. És nem emlékszem, hogy mit mondtam. Nem bírtam uralkodni magamon”. 

film.JPG           Borbély Alexandra / Testről és lélekről

Ami pedig a színpadon elhangzott: „Nem tudok beszélni, pedig mindent felírtam. De felolvasni sem tudom.” (sírás) „Kaptam már díjat színházi alakításért, de filmszínésznőként ez a legelső díjam.” (könnyek.) „Köszönöm a díjat Enyedi Ildikónak, és köszönöm a családomnak is, amiért mindig támogatták a buta ötletemet, hogy színésznő legyek. Ó, istenem...” (Elcsuklik a hangja.) „Köszönöm mindenkinek!”

Az interjúból megtudható, milyen jelekből „olvasta ki” a színésznő a győzelmét, miről szólt volna a megírt beszéd, és miért gondolta egyetemista korában, hogy őt minden díj el fog kerülni.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Borbély Alexandrát a legjobb színésznő díjára jelölték az Európa Filmdíjon
Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinalén
„Ügyelnem kellett arra, hogy a szememben ne mutatkozzon nőiesség"

süti beállítások módosítása