Nádas Péter és ifj. Vidnyánszky Attila is Arany Medál-díjat nyert

A közönség szavazatai alapján Enyedi Ildikó, Schneider Zoltán, Huszárik Kata és Piros Ildikó is átveheti az elismerést december 13-án a Bethlen Téri Színházban. 

Immár kilencedszer dönthettek a nézők és az olvasók, hogy szerintük kik az adott év legjobbjai a hazai író-, szín- és filmművészek közül, illetve kinek ítélik oda az életműdíjat. Az egy hónap alatt összegyűlő szavazatok alapján idén Az év írója Nádas Péter, Az év filmrendezője Enyedi Ildikó lett. 

borcsokzsofia.jpegFotó: Börcsök Zsófia

A közönség ítélete alapján Az év színésze elismerést Schneider Zoltán, a Radnóti Színház színművésze veheti át, Az év színésznőjének pedig Huszárik Kata a Maladype Színház tagja bizonyult. A legígéretesebb fiatal tehetség elismerését ifj. Vidnyánszy Attila, a Vígszínház fiatalja érdemelte ki, aki nem csupán játszik, de több előadást is rendezett független alkotótársakkal. Az Életműdíjat Piros Ildikó színművésznek ítélték oda a voksolók, akit mostanában leggyakrabban a Turay Ida Színház előadásaiban láthatnak a nézők. 

A magánszemélyi kezdeményezésből kinőtt kulturális díj nem jár pénzjutalommal, viszont a közönség elismerése sokat jelent a díjazottaknak, az életműdíjasoknak akár a pálya összegzését, a közönségnek nyújtott évtizedes tevékenység megtérülését biztosítja, a fiatal színművészek mezőnyében pedig a jövő ígéretét és publicitás hoz.  

aranyosok.jpg                Huszárik Kata, Schneider Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Piros Ildikó

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években írók közül Vámos Miklós, Dragomán György, Háy János, Száraz Miklós György és Németh Gábor is megkapta. Életműdíjat többek között a Nemzet Színészei közül Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, valamint Bánsági Ildikó és Márton András vett át. Színészek közül mások mellett Halász Juditot, Martinovics Dorinát, Hámori Gabriellát, Földes Esztert, Básti Julit, Thuróczy Szabolcsot, László Zsoltot, Gálffi Lászlót és Kulka Jánost díjazta a közönség. A legígéretesebb fiatal tehetségnek mások mellett Osváth Juditot, Hartai Petrát, Szabó Erikát találták, míg a filmrendezők közül többek között Szász János, Zomborácz Virág, Fekete Ibolya és Till Attila vette át az elismerést.  

Az idei díjak ünnepélyes és műsorral egybekötött átadására a Bethlen Téri Színházban kerül sor december 13-án, szerdán délután 3 órai kezdettel. A díjátadás háziasszonya a tavalyi eseményhez hasonlóan ezúttal is Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a néhai Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő leánya. Rövid köszöntőt mond Mészáros Márton kulturális újságíró (Népszava, Premier, Filmvilág, Édes Anyanyelvünk, Új Szó), az Arany Medál-díj létrehozója.

aranymedal_29.jpgA tavalyi díjazottak: Márton András, Osváth Judit, Halász Judit, Thuróczy Szabolcs, Till Attila és Németh Gábor

Minden elismert díjat kap, amelyet egy „meglepetésvendégtől”, egy csak miatta érkező pályatárstól vesz át. A díjjal oklevél, virágcsokor, valamint az elismert Kovács Nimród Borászat jóvoltából egy palack díjnyertes egri bor jár. A gálán fellép a második nagylemezükkel jelentkező Blahalousiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara és basszusgitárosa, Jancsó Gábor – önálló akusztikus műsorukkal köszöntik a díjazottakat.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

süti beállítások módosítása