Diótörő arénaméretben - Balett, cirkusz és flamenco

A Győri Balett Diótörő az Arénákban című óriásprodukciója az idei ünnepi szezonban a Papp László Sportarénában látható. 

A jól ismert karácsonyi történet, Csajkovszkij balettje a cirkuszművészet és Dmitrij Simkin látványos „szélesvásznú” díszletének kíséretében kerül bemutatásra december 18-án, este 7 órai kezdéssel a Papp László Budapest Sportarénában.

diotoro1.jpgDiótörő az Arénákban (fotók forrása: Győri Balett)

A tavalyi karácsonyi szezonban már játszott Csajkovszkij-klasszikus az idén ismét visszatér a hazai arénákba: egy jól ismert karácsonyi történet, amely a cirkuszművészet, a show, a revü és a balett elemeit ötvözi és viszi színpadra, Dmitrij Simkin látványos díszletének kíséretében, ifj. Harangozó Gyula koreográfiájával. A direkt aréna méretű színpadra álmodott táncos-zenés showszínház a mai kor gyerekeihez szól Barbie babával, Pókemberrel, Robotemberrel a Győri Balett előadásában, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei és Pirók Zsófia flamenco táncosnő közreműködésével. 

A Herceg és Klára hercegnő nagy kettősét a világhírű Moszkvai Bolsoj Balett sztárszólistái, a tavalyi előadásokon már megismert Darja Hohlova és Artemij Beljakov táncolják. 

A Diótörő története

Tél van. Karácsony este, hull a hó. Stahlbaum tanácsosék házához gyülekeznek a vendégek, a gyerekek, megérkezik Drosselmeyer, a vén mókamester is. Az előszobában a gyerekek izgatottan várják az ajándékokat. Drosselmeyer kitárja a szalon ajtaját, melynek közepén ott csillog a karácsonyfa. A gyerekek betódulnak a szalonba és körbetáncolják a gyönyörűen feldíszített fenyőfát, majd megkapják az ajándékaikat.

Mindenki ünnepel, táncol. A játékaikkal elfoglalt gyermekek figyelmét magára vonja a bűvésznek öltözött Drosselmeyer. Trükkjei között egy videójátékban bemutatja egy mesebeli herceg és a gonosz egérkirály harcát, amelyben az ifjú megmenti szerelmét, Klára hercegnőt. Újabb csodák elevenednek meg, táncra kel a Robot, Barbie baba és Pókember is. 

Drosselmeyer egy groteszk diótörő babát csempész be a fenyőfa alá, mely csak Klára figyelmét kelti fel. Testvére, Misi meg akarja szerezni a csúnya babát, elkezdi rángatni és tönkre teszi, de Drosselmeyer békét teremt. A vendégek távoznak, a ház elcsendesedik.

diotoro3.jpgDiótörő az Arénákban

Klára hálószobájában elringatja a diótörő babát és elhelyezi egy óriási karosszékben, ő pedig álomra hajtja a fejét. Álmában aztán óriásira növekszik a fenyőfa, előbukkan a gigantikus egérkirály és egér hadserege, akiktől a megelevenedő diótörő báb és kiskatonáinak serege védelmezi meg a karácsonyfát. Párharc kerekedik az Egérkirály és Diótörő között, ahol győz a jó és elmenekülnek az egerek. Megjelenik a szép ifjú herceggé varázsolt Diótörő.

Hófedte erdőben vagyunk, ahol Klári már Kláraként, ifjú hercegnőként lép elénk. Diótörő herceg ámulattal köszönti a fiatal lányt és gyönyörű, álomszerű szerelem bontakozik ki közöttük. Szállingózni kezdenek a hópelyhek, és megelevenedve egyre több hópehely-lány táncol a színpadra. Klára és a Herceg egymást átkarolva elindulnak messzire, valahová a hópelyhek után.

Mesebeli tengerparti barlang mellett kötnek ki, ahol denevérek állják útjukat, de a pillangók segítik őket továbbjutni. És végül megérkeznek a Herceg mesepalotájába, ahol káprázatos ünnepséggel köszöntik az ifjú párt.

A lendületes spanyol flamenco táncot, kínai zsonglőröket, érzelmes keleti táncot, orosz akrobatikus trepakot a tradicionális Rózsakeringő követi. Az ünnepség csúcspontját Klára hercegnő és Diótörő herceg hagyományos, klasszikus nagy kettőse adja.

De itt véget ér az álom. Klári felébred és boldogan szorítja magához a Diótörő babát.

(Forrás: Győri Balett)

süti beállítások módosítása