Háború és béke, avagy a Vígszínház hatalmas fába vágta a fejszéjét

Lev Tolsztoj világhírű klasszikusát állítják színpadra Király Dániel, Bach Kata és Wunderlich József főszereplésével, az orosz Alekszandr Bargman rendezésében. 

A Háború és békét Lev Tolsztoj fő művének tekintette, melyet már a korabeli közönség is rajongással fogadott. A regényt övező csodálat a mai napig töretlen. A Háború és béke családtörténeteiben a legfontosabb szereplők közül Pierre Bezuhov Napóleon-rajongóból a háborútól megundorodva válik az élet szentségét hirdető emberré. Barátja, Andrej herceg a háború és felesége halála után találkozik Natasa Rosztovával, mindent elsöprő szerelmük  a világirodalom legkülönlegesebb szerelmes párjává emelte őket. 

pc110760.jpgKirály Dániel és Wunderlich József az előadásban (fotók: Toldy Miklós)

A Háború és béke csodálatos regény, ami engem is megváltoztatott, és megváltoztatja a világot is körülöttem” – mondja Alekszandr Bargman, az előadás rendezője. Az orosz alkotó szerint a regényben felmerülő összes kérdés mindannyiunk számára fontos. „Például hogyan kell élni? Bármerre tekintünk, mindig is volt háború és béke is. Nem csak országok között, naponta háborúzunk mi is egymással, és közben bennünk is dúl a háború.” 

Alekszandr Bargman most dolgozik másodszor a Vígszínház társulatával. „Csodásak a színészek, érzékenyek és kedves emberek, nagyon jó a humorérzékük, ez egy óriási ajándék számomra. Külön öröm, hogy Enikő szabad kezet adott, én magam választhattam ki a színészeket ebbe a csodálatos csapatba.” 

Alekszandr Bargman nem csak rendező, hanem színész is, hatalmas orosz lélekkel. Áradó érzelmei nagy hatással voltak rám. Az én Natasa Rosztovám gyerekkora óta férfiak társaságában érzi igazán jól magát. Édesapja elfogultan rajong érte, ezt a rajongást várja el később minden férfitól, ezt keresi vakon és kétségbeesve” – árulja el Bach Kata, aki azért is ajánlja az előadást, hogy megtanuljuk értékelni a békés időszakokat életünkben. 

pc110768.jpgGilicze Márta és Bach Kata

Komoly kihívás a nagyszínpadon Andrej Bolkonszkij ellentmodásos, csapongó, szélsőséges érzelmeinek a hiteles, közhelymentes megformálása, amiben szerencsére sok segítséget, úgynevezett suttogó instrukciókat kapok Alekszandr Bargmantól” – fejti ki Wunderlich József. „Az orosz rendező gyakran feljön hozzánk a színpadra, hogy halkan és finoman tudja átadni, hogy mit is szeretne látni. Bízom benne, hogy a közönség együtt fog lélegezni velünk.” 

Az előadást ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi, hogyan közelíti meg ezt a monumentális művet valaki, aki az orosz néplélek kellős közepéből érkezik” – veszi át a szót a Pierre Bezuhovot játszó Király Dániel. „És persze nem utolsó szempont az sem, hogy mi hogyan küzdöttünk meg ezzel az óriási feladattal. Különleges hangulatú próbafolyamat végén járunk, és alig várjuk, hogy bemutassuk az előadást.” 

A díszletet Anvar Gumarov tervezte, aki a Földrengés Londonban bemutatója után most újra egy különleges látványvilágot álmodott a Vígszínház nagyszínpadára. A jelmeztervező Pusztai Judit, aki a Bargmannal közös legutóbbi munkájáért, a Szentivánéji szexkomédia jelmezeiért elhozta az idei Vidor Fesztivál Pulcinella-díját. Az előadás zenéjét Mester Dávid szerezte. 

A Háború és béke vígszínházi változata Helen Edmundson kétrészes adaptációja alapján készült, a fordítás Morcsányi Géza munkája. A Shared Experience, a Nottingham Playhouse és a Hampstead Theatre koprodukcióját először 2008. február 7-én mutatták be a Nottingham Playhouse-ban.

Az előadást december 16-án este 7 órai kezdettel mutatja be a Vígszínház, a Háború és béke ezt követően 17-én, 18-án és 29-én, valamint 2018. januárjában további hat alkalommal látható. 

(Forrás: Vígszínház) 

Kapcsolódó cikkek

Premierajánló – Tudom mit tettél tavaly nyáron!

süti beállítások módosítása