A Vörösmarty Színház hagyománnyá szeretné tenni a Szózat Ünnepét

Tavaly 250, idén 300 székesfehérvári diák szavalta a Szózatot a teátrum színpadán. Most felhívással fordulnak minden színházhoz, hozzák létre a Rendületlenség Havát.

Vörösmarty Mihály 181 éve, 1836 decemberében írta meg a Szózatot, amely a Himnusz mellett második nemzeti énekünkké vált. Ezt az alkalmat a tavalyi évben megünnepelte a székesfehérvári Vörösmarty Színház: több mint 250 diák szavalta Vörösmarty sorait a teátrum színpadán.

szozat_diakokkal.jpgA tavalyi esemény (forrás: Vörösmarty Színház)

Szikora János igazgató az esemény előtt elmondta, hogy nem csak a kerek évfordulókon, de a jövőben minden év decemberében ily módon emlékeznének a Szózat megszületésére, és a kezdeményezéssel hagyományt szeretnének teremteni.

 A Vörösmarty Színház most felhívja és buzdítja a Kárpát-medencei magyarság valamennyi magyar nyelven játszó színházát, hogy csatlakozzon az eseményhez: „január 22. A Magyar Kultúra Napja után legyen minden év decembere a Rendületlenség Hava – hangozzék el a színpadokon százak és ezrek tolmácsolásában Vörösmarty halhatatlan remekműve, a Szózat”.

Ennek jegyében 300 fehérvári általános és középiskolás diák szavalja el együtt a Szózatot a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadán, bérletes közönség előtt, december 19-én este 7 órakor.

(Forrás: Vörösmarty Színház)

süti beállítások módosítása