Ők az idei év legjobb epizodistái és vidéken játszó női tehetsége

Ünnepélyes keretek között adták át a Bajor Gizi Színészmúzeumban a 2017. évi Aase-díjat, a Domján Edit-díjat, és az Ivánka Csaba- díjat.

Az Aase-díjat (ejtsd: Óze-díjat) magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát (1989-ben 5,3 millió forintot) szánt a díj alapítására. Gobbi szándéka szerint 50 ezer forintot kell adni az évad legjobb epizodistáinak, a díjjal járó összeg azonban az alaptőke gyarapodása révén ma már 220 ezer forintra nőtt.

Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt, melynek egy tagját a tárca delegálja.

egyutt_4.jpg                          Az idei Aase-díjasok: Szabó Márta, Nagy Mari, Gazsó György, Serf Egyed

Idén Szabó Márta, Nagy Mari, Gazsó György és Serf Egyed kapták meg a díjat.

Szabó Márta színészi pályájának eddigi legsikeresebb időszakát a Móricz Zsigmond Színházban töltötte 1995-től hat évadon át. Most újra a társulat tagja. Olyan felejthetetlen előadások létrehozói között volt, mint A vágy villamosa vagy a Ványa bácsi, amelyekért annak idején két egymást követő évben a POSZT-on A legjobb női epizódalakítás díját kapta meg.

Nagy Mari miután 1994-ben otthagyta a kaposvári, szabadúszó lett, családjával felköltözött Pestre. Évekig nehezen kapott munkát. Ekkor Gothár Péter hívta a Radnóti Miklós Színházba a Nem félünk a farkastól előadásába, majd Fodor Tamás a Stúdió K Színházban és Schilling Árpád a Krétakör társulatában adott neki lehetőséget. 2008-tól Alföldi Róbert hívására szerződhetett újra egy társulathoz és a Nemzeti Színház tagja lett.

Gazsó György 1983–1986 között a kecskeméti Katona József Színház tagja volt, majd 1986–1988 között a Szegedi Nemzeti Színház színésze lett. 1988–1992 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban lépett fel, 1992–1994 között pedig a Szigligeti Színházban játszott. 1994–2001 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze volt, majd 2001–2003 között a Bárka Színház tagja lett. 2003–2009 között a Nemzeti Színházban dolgozott. 2009 óta a Radnóti Miklós Színház színésze.

Serf Egyed 21 éves korában, 1976-ban került segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz. 1981-ben színészi státusba került, és azóta is ebben a színházban játszik.

fruzsina.jpgA Domján Edit-díjat a Domján Edit Alapítvány kuratóriuma alapította azzal a céllal, hogy elismerje a vidéken játszó, fiatal, tehetséges színésznőket. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium, melyet Domján Edit születésnapjához kapcsolódóan adnak át minden év decemberében.

                                                          (Märcz Fruzsina)

A Domján Edit Alapítvány alapító tagjai voltak: Almási Éva, Avar István, Kaló Flórián, Káldi Nóra, Lőte Attila, Mándy Iván, Nagy Anna, Petrovics Emil, Psota Irén, Szabó Gyula és Szinetár Miklós. A kuratórium jelenlegi tagjai: Takács Kati (elnök), Dunai Tamás, Dr. Nagy Imre (érsebész), Keszég László, Szakonyi Károly, Urbán Balázs és Vajda Márta.

A Domján Edit-díj idei nyertese Märcz Fruzsina, aki 2008-ban Pécsen kezdte a pályafutását, jelenleg a kecskeméti Katona József Színház tagja.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, idén Nagy Zoltán színművész nyerte el az Ivánka Csaba-díjat, ma vehetett át az Újszínház színművésze.

(Forrás: OSZMI)

Kapcsolódó cikkek

Nagy Zoltán színművész nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat

süti beállítások módosítása