„Olyan, mint egy láp, ami a felszín alatt bugyborékol”

A Centrál Színház Alföldi Róbert rendezésében és Básti Juli főszereplésével mutatja be Ibsen Kísértetek című darabját, amely saját korában példátlan botrányt okozott.

A fájdalmasan keserű drámában Alving kapitány gazdag özvegye férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat? A női főszerepet Básti Juli játssza, Gáspár Tibor és Gáspár Sándor pedig először látható a Centrál Színház színpadán.

alfoldi_meszaros_1.jpg                          Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

Kísértetek arra tanít, hogy hibát mindig lehet elkövetni, a kérdés, hogy jön-e utána bűnhődés. Aki azt hiszi, hogy a bűnhődést meg lehet úszni, arra még sokkal nagyobb baj szakad” – indokolta a darabválasztást a rendező, Alföldi Róbert. „Én a Kísérteteket legalább annyira jó darabnak tartom, mint A vadkacsát, sőt, talán még izgalmasabbnak is. Olyan, mint egy láp, ami a felszín alatt bugyborékol, amit nagyon élvezek” – teszi hozzá a női főszereplő, Básti Juli.

A Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, mely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta. A darab bemutatóját a korabeli sajtó fertőnek, borzalmasan tátongó sebnek és lepratelepnek nevezte, amelynek az ajtói és ablakai szélesre vannak tárva. Ibsennek ebben a művében a már világszerte ismert drámaíró messzebb ment, mint valaha: kora társadalmának legszentebb értékeit vette célba.

kisertetek_a5.jpgAlvingné minden szempontból át volt verve, és rajta keresztül jól láthatjuk, hogy a nők milyen pokoli kiszolgáltatottságban éltek. Nemcsak lelkileg, de technikailag is nehéz megoldani, hogy egy karakter belülről szétfeszüljön az indulattól, miközben ebből nem enged ki semmit. Pedig azt kell éreznie a nézőnek, hogy olyan, mint egy húr, amire elég egy légynek rászállnia ahhoz, hogy azonnal elpattanjon” – mondja szerepéről Básti Juli.

Megkeverjük a kiskanalat mindenki agyában. Én imádom az ilyen darabokat, és nagyon remélem, hogy a nézők is jól fogadják majd” – árulja el Gáspár Tibor.  „Ezek a történetek azt bizonyítják, hogy nem érdemes az életünket hazugságokra építeni, nincs mire várnunk, és nincs minek szobrot építeni magunkból. Meg kell próbálni tehetségesen, becsülettel, jó lelkiismerettel, és aktívan élni az életünket” – teszi hozzá Gáspár Sándor.

A Reginét megformáló Ágoston Katalin szerint „az előadás azokat a kérdéseket feszegeti, amik mindannyiunkat mélyen érintenek: hogy mi marad abból, amit az ember fiatalon elképzelt az életéről, hogyan szól ebbe bele a társadalom, a vallás, vagy a körülmények. Mik a vágyaink és mik a valós lehetőségeink?  Mennyi lehet a saját döntésünk, és milyen határok korlátoznak minket?

Az előadás jelmezeit Szakács Györgyi, díszletét Kálmán Eszter tervezte. Szereplői: Básti Juli, Gáspár Sándor, Gáspár Tibor, Ágoston Katalin és Ódor Kristóf.

Ibsen darabját 2018. január 5-én mutatja be a Centrál Színház. Az előadás ezt követően január 6-án, 7-én, 15-én és 19-én, valamint február 9-én, 11-én és 19-én látható a Révay utcai színházban.

central_kisertetek_vill.jpgGáspár Tibor, Ódor Kristóf, Básti Juli, Gáspár Sándor, Ágoston Katalin (forrás: Centrál Színház)

(Forrás: Centrál Színház)

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert Ibsent rendez a Centrálban

süti beállítások módosítása