Ifj. Vidnyánszky Attila volt a legjobb a Vígszínházban

A Vígszínház társulata a Hamlet és a Háború és béke című előadásokban nyújtott alakításáért Ruttkai-emlékgyűrűvel ismerte el a fiatal színész-rendezőt.

A Pál utcai fiúk december 30-ai előadása után Eszenyi Enikő emlékezett a Vígszínház legendás színésznőjére, Ruttkai Évára, aki most lenne 90 éves. A színésznő emlékére alapított díjat minden évben a társulat titkos szavazással annak a színművésznek ítéli oda, aki a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Idén ifj. Vidnyánszky Attila a Hamlet és a Háború és béke című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el ezzel a díjjal a Vígszínház társulata.

_tgp0509.jpgIfj Vidnyánszky Attila a Hamlet előadásában (fotó: Toldy Gábor)

A díjazottról 

1993-ban született Beregszászon. 2010-ben felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályába. Egyetemi gyakorlatát a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban töltötte. Az egyetemi évek alatt a színészkedés mellett, több rendezése is ment az Ódry Színpadon. 2014-ben megkapta a Gundel Művészeti Díjat, 2015-ben az egyetem elvégzése után a színikritikusok a legígéretesebb pályakezdőnek választották, 2016-ban Junior Prima-díjas lett. Az egyetem befejezése után dolgozott a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol a Liliomfit vitte színre, majd a Gyulai Várszínházban megrendezte a III. Richárdot, mely később a Nemzeti Színház a repertoárjára került, 2016-ban a Radnóti Színházban vitte színre Bulgakov Iván, a rettenet című darabját. 2017-ben a Vígszínház társulatának a tagja lett. Eddig Hamletként és a Háború és béke Napóleon Bonaparte-jeként bizonyított a színház nézőinek, A félkegyelmű című rendezését 2018 elején kezdi próbálni a társulattal a Pesti Színházban.

A Ruttkai-emlékgyűrűről

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Kossuth-díjas színésznő, a Vígszínház vezető művésze emlékére.  A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 1987 óta Ruttkai Éva születésnapjának előestéjén adják át annak a művésznek, aki a Vígszínházban az adott évben kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtott. 

pc110067_1.jpgifj. Vidnyánszky Attila és Király Dániel a Háború és béke előadásában (fotó: Toldy Miklós)

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként – 1987-ben – Tordy Gézát jutalmazta a társulat. További kitüntetettek: Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Péter Kata, a tavalyi évadban Wunderlich József, idén pedig ifj. Vidnyánszky Attila vehette át az elismerést.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

_dep8359.jpgEszenyi Enikő igazgató és ifj. Vidnyánszky Attila a díjátadó után (fotó: Dudás Ernő)

süti beállítások módosítása