Hogyan kerüljünk közel a másikhoz úgy, hogy ne sértsük meg a közelségünkkel?

Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre az érintésen keresztül kutatják a kapcsolódási mintázatokat a Trafóban.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza új sorozata, a Hazai pálya hét táncpremiert (pontosabban 6 tánc- és 1 fizikai színházi előadást) foglal magába. Első ezek közül Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre közös alkotása, a DEEPER, amely azért is rendkívüli a maga nemében, mivel a kortárs tánc e fiatal, de meghatározó személyiségei ugyan régóta ismerik egymást, számos konstellációban dolgoztak már együtt, de így négyen még sohasem hoztak létre előadást. 

deeper_trafo_szabo_r_janos-5762.jpgA DEEPER imázsképe

A DEEPER a másik megismerésében való véget nem érő elmélyülés. Olyan ez, mint egy fraktál videó: minél közelebb kerülünk érdeklődésünk középpontjához, annál nagyobb távlatok nyílnak előttünk.
Hogyan érintkezzünk érintés nélkül? Hogyan kerüljünk közel a másikhoz úgy, hogy ne sértsük meg a közelségünkkel? Hogyan legyünk egy olyan intim és bizalmon alapuló kapcsolatban, ami egyben elegendő teret és szabadságot biztosít?

Az alkotó-előadók több mint egy éve foglalkoznak az intimitás és az érintés kérdésével. A hosszas próbafolyamat alatt különböző helyzetekben próbálták kikísérletezni azt, meddig is fokozható az intimitás, kell-e hozzá közelség, és egyáltalán mit jelent megérintve lenni. Ezekből a tapasztalatokból születik meg a DEEPER, amelynek sci-fi-be hajló látványvilágáért is az alkotók felelnek.

Vass Imre, Vadas Zsófia Tamara és Molnár Csaba is a Budapest Kortárstánc Főiskola növendékei voltak. A közelmúltban bemutatott munkáik kapcsán érdemes megemlíteni, hogy Molnár Csaba táncos-koreográfus legutóbbi bemutatóját, a 2017-es Téli utazást Marcio Kerber Canabarróval készítette el, az Eclipse című posztpunk revüben pedig Vadas Zsófia Tamarával dolgozott együtt, aki a szintén Molnár Csaba rendezte Az ökör szenvedélyes karnevál táncosai között is szerepelt.

the-ox-csaba-molnar-ponec-18-9-2016-tisk-36-of-128.jpgVadas Zsófia Tamara Az ökör előadásában

A Dányi- Molnár- Vadas trió által 2013-ban készített, hosszú sikerszériát megélt Nyúzzatok meg! című előadás tematikus rokonságot mutathat a DEEPER-ben megfogalmazódó kérdéskörökkel: a közeledés, az egymásba való megérkezés lehetőségével, vagy éppen lehetetlenségével.

A Hód Adrienn vezette Hodworks 2016-os, Grace című előadásában, „Hód a táncosairól csinált darabot, akiket nagyon jól ismer, és talán még annál is inkább szeret” – fogalmazott Artner Szilvia Sisso tánckritikus. Ebben a darabban Marcio Canabarro, Cuhorka Emese, Molnár Csaba és Vass Imre táncolt együtt a MU Színházban. A Grace világa szintén rokonságot mutat a kitárulkozás, a közösségi gyónás színpadi megjelenítésének igényével.

grace.jpg                           Vass Imre, Marcio Canabarro, Molnár Csaba (alul) és Cuhorka Emese a Grace-ben

Vass Imre, Lábán-díjas alkotó, a Magyar Narancsnak adott interjújában azt nyilatkozta a hazai kortárs tánc helyzetéről:

Ami Budapesten zajlik, legyen bár menő vagy sem, valamilyen szempontból tánc-színház. Mintha a táncnak még mindig küzdenie kéne azért, hogy önálló műfaj legyen. De ez nem csak itt van így. Az biztos, hogy, amikor itt showcase van, akkor az ideözönlő népek nagyon sokféle és nagyon különböző dolgokat láthatnak, ami jó. Idén nyáron azt hallottam, hogy jön vissza a tánc. Meg a képzőművészetből táplálkozó, monolitikus szilárdságú/szikárságú koncepttel bíró cuccok is menők. Lényeg, hogy a teljesítmény mindig menő marad.”

Az előadás zenei anyagát Szabó Bálint jegyzi, aki elektroakusztikus, experimentális zenei világával vált elismertté. Szólóprojektje a Gosheven, melynek debütalbumával, a Leaperrel nagyon hamar megtalálta a közönségét Magyarországon kívül is, az album szerepel a Slug Magazin év végi listáján, a Quietus legjobb kazettás megjelenéseket sorra vevő összegzésében, illetve a Wire Magazin 2017 legjobb albumairól szóló gyűjtésében is.

Az előadás január 11-én és 12-én látható a Trafóban, mindkét alkalommal este 8 órai kezdéssel.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása