„A kiskapuk keresésével éljük a mindennapjainkat”

Lestyán Attila és Vizi Dávid Zsámbéki Gábor végzős tanítványaiként szerepelnek a budapesti Katona Holt lelkek című előadásában. Interjú. 

A budapesti Katona január 4-én mutatta be Dankó István rendezésében Gogol Holt lelkek című művének adaptációját a Sufniban. Zsámbéki Gábor végzős osztályának két hallgatója a próbafolyamatról, Dankó Istvánról mint rendezőről és a Holt lelkek aktualitásáról meséltek.  

holt_lekek_sufni_domolky_daniel_print_001.jpgVizi Dávid és Lestyán Attila az előadásban (fotók: Dömölky Dániel)

Szerintetek mit jelképez a holt lelkek eladása, megvétele?

Lestyán Attila: A közönyt, az intoleranciát, azt, hogy úgy tudunk embercsoportokra vagy más emberekre nézni, mintha tárgyak lennének, melyekkel üzletelni lehet. Elfelejtjük olykor, hogy a másik is ember. Ezt az egyre erősödő rasszizmust is belelátom ebbe, ahogyan ebben a darabban a jobbágyokra masszaként tekintenek, a földesuraknak a jobbágyaik csak számok.

Vizi Dávid: Üzletiességet jelent szerintem, azt, hogy mindenből üzletet lehet csinálni, ráadásul olyan üzletet, melyet a törvény tilt. Nehéz, mert ez egy fogás a darabban.

Dankó István első rendezése ez az előadás, milyen volt vele együtt dolgozni?

Lestyán Attila: Nagyon jó volt vele dolgozni, és elmondható, hogy aki színész-rendező, sokkal inkább színészbarát. Megértőbb, és ha valamit elrontasz, jobban tudja, mikor mondjon valamit, mikor adjon instrukciót. Látja, mikor kell segítenie, és mikor van az, hogy mindjárt megoldod magadtól a helyzetet és haladhatunk tovább. Megbízott bennünk, főleg technikailag vezetett, és tudta, hogy a többit hozzátesszük magunktól. Sok javaslata volt a szöveggel kapcsolatosan is, és nagyon nyitott volt a mi ötleteinkre, pl. azoknál a mondatoknál, melyeket úgy gondoltuk, hogy az eredeti műből jó lenne átemelni a mi szövegünkbe.

holt_lekek_sufni_domolky_daniel_print_050.jpgMészáros Blanka, Lestyán Attila és Vizi Dávid

Vizi Dávid: Nagyon jó volt vele dolgozni, mert sok színésztechnikai dolgot mondott, pl. hogy egyes poénok hogyan ütnek, vagy milyen gesztusokat tartsunk meg. A darab lineárisan halad, érthető, ezért azt nem értelmeztük együtt, a nagy munka inkább a forma megalkotása volt, amit Pisti és Kálmán Eszter találtak ki. Egy nagyon érdekes teret alkottak meg, mobilházakkal, játékokkal, amiben van valami elrajzoltság, bábszerűség, valami groteszk.

Kiket alakítotok az előadásban?

Vizi Dávid: Én Pavel Ivanovics Csicsikov vagyok, aki földesurakkal üzletel azért, hogy a jobbágyaik holt lelkeit megkaphassa.

Lestyán Attila: Nekem több szerepem van az előadásban, először egy pincért játszom, ez a szereplő nincs benne az eredeti műben, sőt, ezt a szerepet átvittük még egy másik jelenetbe is, ami még a Szakonyi-féle adaptációban sem volt benne. Ez a pincér egy kicsit benyalós, csavaros észjárású figura.

A történet előrehaladtával a Manyilov házaspár egyik tagját játszom, majd Nozdrjovot, aki kifejezetten hedonista ember, hiperaktív és állandó érzelmi hullámvasúton van. Az ügyész szerepét is én játszom, ő az egyetlen olyan figura ebben a darabban, akiben megszólal valamiféle lelkiismeret. Illetve az egyik Hivatalnokot is én alakítom, akit ráadásul Akakij Akakijevicsnek hívnak a darabban.

holt_lekek_sufni_domolky_daniel_web_018.jpg        Elek Ferenc és Mészáros Blanka

Szerintetek miért rátok osztotta Dankó István a szerepeket?

Vizi Dávid: Szerintem azért, mert végzősök vagyunk és Pisti szeretett volna fiatalokkal dolgozni, illetve mondhatjuk, hogy egy tőről fakadunk, mert Pisti, Elek Feri, Attila és én is Zsámbéki-tanítványok vagyunk. A szereplők közül Blanka az egyetlen, aki nem Zsámbéki Gábor osztályába járt, és a Holt lelkekben ő az egyetlen női szereplő, vele is nagyon jó volt együtt dolgozni. Attilával még elég közel állunk a műhelymunkaszerű próbafolyamathoz, ami az egyetemen is jellemző. Nem esett le még a tojáshéj a fenekünkről, és ez a próbafolyamat nagyon jó műhelymunkaként zajlott. 

Emiatt a műhelymunka jelleg miatt bátrabbak is voltatok próba közben?

Vizi Dávid: Voltak álláspontok az egész próbafolyamat során, és Pisti nagyon örült annak, hogy mindenki határozott véleményt képvisel, akár húzási javaslatoktól kezdve mondatbeépítésekig, mindenben meghallgatta a javaslatainkat.

Lestyán Attila: Nagyszínpadon más a próba, mert ott 20 ember vár egy emberre, ha valaki ki szeretne próbálni egy egyéni ötletet, a Sufniban viszont négyen voltunk, és ez hozza magával azt, hogy közösen próbálkoztunk minden ötlettel. 

holt_lekek_sufni_domolky_daniel_print_081.jpgVizi Dávid

Vizi Dávid: Az kicsit nehezítette a munkát, hogy szétdarabolva volt időnk augusztustól a bemutatóig próbálni.

Lestyán Attila: Főleg decemberben volt ez rossz érzés, mert amikor Pistiék decemberi bemutatója után visszajöttünk a Sufniba, ránk nehezedett, hogy már csak három hetünk van és vajon hogyan fogunk visszarázódni megint a közös munkába.

Miért aktuális számotokra ez a történet?

Vizi Dávid: A Holt lelkek szerintem egy csel, mert Csicsikov felvásárolja azokat a lelkeket, akikért már felesleges adót fizetni, hiszen már nem élnek, de a papír szerint életben vannak. Ezt nevezik ma kiskapunak, a történetben egy ember ezzel az ügyeskedéssel akar pénzhez jutni. Ezeknek a kiskapuknak a keresése mindenben nagy szerepet játszik a mai világban, így éljük a napjainkat. Mindegy hogyan, csak találjunk egy kiskaput és oldjuk meg azon keresztül a dolgokat.

Lestyán Attila: Az a gondolat is felmerül, hogy ma Csicsikovot vajon elítéljük ezért az üzletelésért vagy sem. Ő csak kihasználja a rendszer hibáját, és eldönthetjük, hogy ezért utáljuk vagy azonosulni tudunk vele, mert  ez a kis vétke eltörpül mások súlyosabb tettei mellett. 

Vizi Dávid: Csicsikovot valóban jótevőnek is nevezik, mert bizonyos terhektől megszabadítja ezeket az embereket. Az aljas és mocskos benne az, hogy mindenkit ki tud játszani a hihetetlen emberismeretével. Abban van a tehetsége, hogy gyorsan és jól felméri az embereket, benyalja magát náluk és megtalálja azt a fogást mindenkin, amivel eléri, amit akar. Érzi, hogy kinek mit kell mondania és hogyan kell vele bánnia a célja érdekében.

holt_lekek_sufni_domolky_daniel_web_027.jpg       Lestyán Attila és Vizi Dávid

Ad nektek valamilyen biztonságérzetet, hogy szinte minden előadásban együtt játszotok a Katonában?

Vizi Dávid: Igazából igen, ad, mert jól ismerjük már egymást, és nagyjából tudjuk, mikor mit gondol a másik, hogyan vélekedik egy helyzetről. 

Lestyán Attila: De ez az közös széria most megszakad, mert Dávid játszik a Berlin, Alexanderplatzban. Jól tudunk már együtt dolgozni, furcsa lesz nem együtt próbálni.

Az interjút Csikós Kornélia készítette.

(Forrás: Katona.blog.hu)

Kapcsolódó cikkek

Holt lelkek a budapesti Katonában - VIDEÓ

süti beállítások módosítása