„Folyamatosan megyünk, aztán szétválunk, de sosem találkozunk igazán”

Csehov Regény nagybőgővel című novellájának színpadi adaptációját Paco Alfonsín rendezésében viszi színre a kolozsvári társulat.

A novella Bibulova hercegnő és Pitsikatoff, a céljavesztett nagybőgős találkozásáról szól. Az előadás az emberi kapcsolataink lehetetlenségét, az időben-térben felfüggesztett, kiutat kereső emberi létet ábrázolja sok zene és mozgás segítségével. A rendhagyó díszletben, a nézők „erdejében” játszódó történet közösségi alkotásként jött létre.

regeny_nagybogovel_bi-2157.jpgRegény nagybőgővel (próbafotók: Bíró István)

Paco Alfonsín rendező elmondása szerint, régóta foglalkoztatja a novella színrevitele: „Csehov történetében, ahogy az előadásban is több befejezés van, melyek egyszer csak új kezdetekként kezdenek működni. A történet sosem fejeződik be, folyamatosan megyünk, aztán szétválunk, más utakat próbálunk ki, de sosem találkozunk igazán. Calderón azt mondja, az élet álom. Csehovnál olyan erős a valóság, hogy már-már álomnak tűnik. A színházban is a valóság és álom összeütköztetése érdekel, az a pont, ahol a költőiség megszületik”.

regeny_nagybogovel_all_ok.jpgAz előadás szereplői Ötvös Kinga, Viola Gábor és Platz János, valamint videofelvételen Bodolai Balázs, Bogdán Zsolt és Farkas Loránd látható. Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu, dramaturg: Demeter Kata. Az előadás zenéjét Alex Catona jegyzi, közreműködött Barabás Ábel és Ötvös Kinga. Hangszerelés: Farkas Loránd és Antal Attila, a zenekar tagjai: Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Antal Attila, Bajusz Gábor. A dalszövegeket Gergely Edó, Bodolai Balázs és Paco Alfonsín írta.

Az előadás bemutatójára szombaton, január 13-án este 8 órától kerül sor a nagyszínpadra épített stúdiótérben, következő előadás: vasárnap, január 14. este 8 óra.

(Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása