Alföldi lesz III. Richárd a Radnótiban

A román származású amerikai rendező, Andrei Şerban állítja színpadra Shakespeare drámáját a Radnótiban. Elkezdődtek a próbák.

Hétfőn elkezdődött a III. Richárd próbaidőszaka egy hosszú olvasópróbával. Andrei Şerban feleségével és állandó alkotótársával Daniela Dimával érkezett Magyarországra, hogy megrendezze a III. Richárdot, amelyet február 18-án mutat be a színház. A rendező 1969 óta él New Yorkban, és Európától Ázsiáig dolgozott a világ majd’ minden táján.

iiirichard_olvaso_domolky_daniel_web_023.jpg       Alföldi Róbert (balra) az olvasópróbán (fotók: Dömölky Dániel)

2010-ben rendezett először Magyarországon, a Nemzeti Színházban állította színpadra a Három nővér című előadást. Alföldi Róbertet és László Zsoltot most a Radnótiban mint régi ismerősöket üdvözölte. Alföldi Róbert játssza majd a címszerepet. Şerban miután mindenkit megismert, mesélt a munkamódszeréről, Shakespeare-ről és általában a fordítások anomáliáiról. Vas István fordítását Závada Péter dolgozta át, elmondása szerint nem modernizálta azt, hanem az apró változtatásokkal azt akarta elérni, hogy mai érzetet keltsen a szöveg, meghagyva a teljes költőiségét és a jambikus verselését.

Şerban a legendás Peter Brook tanítványa, asszisztense volt, és a tőle eredeztetett inspirációval dolgozik a színpadon. „Bármihez nyúljunk is, jelen idejűnek kell lennie.” Nem politizál, soha nem is csinált politikai színházat, ugyanakkor kérdésfeltevéseivel érintette a Trump-jelenséget az amerikai társadalomban. A színház évados kiadványában a vele készült interjúban kimondta az ehhez tartozó lezáró mondatot, miszerint „A színház soha nem volt képes megváltoztatni a társadalmat, illúzió az ellenkezőjét gondolni. Ha az előadásaimnak politikai üzenete van, az kizárólag a sorsnak köszönhető.” Ugyanitt hatalmas kihívásnak nevezte a III. Richárd színpadra állítását.

       Andrei Şerban az olvasópróbán / A próba fotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

A főbb szerepekben Alföldi Róbert mellett Gazsó György, Kelemen József, Kováts Adél, László Zsolt, Martin Márta és Pál András lesz látható.

(Forrás: Radnóti Színház)

Kapcsolódó cikkek

Milyen előadásokat várunk legjobban 2018-ban – Budapesten

süti beállítások módosítása