„Képesek vagyunk-e belátni, hogy hibásan, esetleg felelőtlenül gondolkodtunk?”

Ezt a kérdést is felveti a Tizenkét dühös ember, amelyet Paczolay Béla állít színpadra a tatabányai Jászai Mari Színházban. 

Reginald Rose azonos című (a televízió számára készült, élőben közvetített, 50 perces) drámájából először tévéjátékot forgattak 1954-ben, a történetet azonban az 1957-es film tette halhatatlanná, Henry Fonda főszereplésével, Sidney Lumet rendezésében. (A film 1957-ben egyébként nem aratott sikert, csak jóval később vált kultfilmmé.) A történetnek azóta több feldolgozása is született, például Nyikita Mihalkov 2007-es rendezése, a 12

dsc_1217.jpgMegyeri Zoltán, Honti György, Lapis Erika az előadásban (fotók: Prokl Violetta)

A Jászai Mari Színház a drámát (bűnügyi játékot) Hamvai Kornél fordításában – az ismert filmes változattól eltérő módon – mutatja be, azaz nem 12 színész, hanem 5 színésznő és 7 színész részvételével. 

A történet szerint egy 18 éves fiatalembert azzal vádolnak, hogy megölte apját, és ha a 12 főből álló esküdtszék bűnösnek találja, az automatikusan a halálbüntetését vonja maga után. Minden jel arra utal, hogy a fiú bűnös, és gyorsan el is lehetne ítélni, ezen a ponton azonban az esküdtek között akad egy ember (a 8. esküdt), aki kételkedik a vád igazságában, és megpróbálja maga mellé állítani a többieket. Nincs meggyőződve ugyan a fiú ártatlanságáról, inkább csak azt szeretné, ha a többi 11 ember legalább végig gondolná döntését, beszéljenek, vitatkozzanak az esetről, tudván azt, hogy döntésükön múlik egy ember további sorsa. Az esküdtek szobájában elszabadulnak az indulatok, és a vita hevében elképesztő nyomozás veszi kezdetét, mialatt minden korábbi biztos tudásunk megkérdőjeleződik. 

dsc_1381.jpgKirály Attila, Lapis Erika, Honti György, Danis Lídia, Megyeri Zoltán

 „Crespo Rodrigo felkérésében elsősorban az vonzott, hogy együtt dolgozhatom ezzel a társulattal, a Tizenkét dühös ember esetében ráadásul lényegében valamennyi társulati taggal. Úgy gondolom, ebben a színházban kiváló színészekből, nagyon erős társulat kovácsolódott össze az elmúlt évadok során, ami számomra a legfontosabb tényező volt akkor, amikor igent mondtam az előadás megrendezésére” – mondta Paczolay Béla rendező arról, miért vállalta el a tatabányai színház felkérését. 

A rendező azon túl, hogy a mozi élmény hatására a nézők jelentős része ismeri a történetet, két okból kifejezetten aktuálisnak tartja a darabot. „A darab történetén túl természetesen nagyon lényegesek a krimi mögött megjelenő emberi sorsok, összecsapások. Ezek ugyanis ma is érvényesek” – fogalmaz, hozzátéve – „Olyan időszakot élünk, amikor a kimondott szóhoz kapcsolódó felelősség komolyan megkérdőjelezhető. Emberek mondanak ki mondatokat mindenféle felelősség, ráadásul következmény nélkül. A Tizenkét dühös ember esküdtjei, az a helyzet, amibe kényszerülnek, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a kimondott szónak súlya van, és hogy milyen felelősség jár együtt mindezzel”. 

                 Megyeri Zoltán, Danis Lídia, Lapis Erika / Az előadásfotók a képre kattintva tekinthetőek meg!

A másik aktualitás véleménye szerint a darab által feszegetett kényes, „ugyanakkor az életben maradáshoz nélkülözhetetlen kérdések”: „mennyire vagyunk képesek átlépni önmagunkon, mennyire tudunk megváltozni? Képesek vagyunk-e objektíven látni a dolgokat, és ha kell, átértékelni mindazt, amit korábban gondoltunk? Képesek vagyunk-e belátni, hogy hibásan, esetleg felelőtlenül gondolkodtunk?” 

A díszletek Horesnyi Balázs, a jelmezek Benedek Mari tervei alapján készültek, dramaturgként Kovács Krisztina segítette a rendező, Paczolay Béla munkáját. Akik pedig a 12 esküdtet alakítják: Egri Márta, Mikola Gergő, Megyeri Zoltán, Lapis Erika, Danis Lídia, Maróti Attila, Végh Péter, Honti György, Bajcsay Mária, Király Attila, Kardos Róbert és Bakonyi Csilla.

A bemutató január 13-án lesz a Jászai Mari Színház nagyszínpadán. Az előadás ezt követően január 19-én és 20-án, valamint 4-én, 16-án (két alkalommal is) és 17-én látható.

(Forrás: Jászai Mari Színház)

Kapcsolódó cikkek

Milyen bemutatókat ajánlunk a héten
Az igazságot keresi következő évadában a tatabányai Jászai Mari Színház
A tatabányai Jászai Mari Színház díjazta a legjobbjait

süti beállítások módosítása