Balázs Zoltán Bruno Schulzot rendez Marosvásárhelyen

A Maladype Színház vezetője  a szerző Fahajas boltok című novellafüzéréből készített egy nonverbális előadást marosvásárhelyi színművészhallgatókkal. 

Az előadást január 13-án, este 7 órától láthatja a közönség a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Magyar Művészeti Kar végzős színművész osztályának vizsgájaként az egyetem Stúdió Színházában. A színházi alkotó B. Fülöp Erzsébet osztályvezető tanár meghívására érkezett az egyetemre. 

balazs_zoltan_portre_maladype-horz.jpg         Balázs Zoltán / Bruno Schulz Zenon Waśniewski grafikáján

Balázs Zoltán rendszeresen visszatérő vendége a román színházi életnek: 2005-ben a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban rendezte az Odüsszeusz hazatérése című előadást, 2011-ben a Maladype a SIBFEST Nemzetközi Színházi Fesztiválon játszotta a világot látott, fesztiválfődíjas Tojáséjt, majd egy évre rá a Platonovot mutatták be ugyanott. 2012 tavaszán a Radu Stanca Nemzeti Színház és a Maladype koprodukciójában létrejött, öt UNITER-jelölést kapott Mester és Margarita aratott kritikai- és közönségsikert, 2017-ben pedig Balázs Zoltán elnyerte a Legjobb rendező díját az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon A kommunizmus története elmebetegeknek című előadásáért.

Színészként is láthatták a nézők, 2016-ban a Viktor Kravcsenko Én a szabadságot választottam című művéből készült egyszemélyes kiáltványt adta elő Marosvásárhelyen. 

krav_3.JPGBalázs Zoltán az Én a szabadságot választottam előadásában (fotó: Toldy Miklós)

A szombaton bemutatásra kerülő vizsgaelőadással kapcsolatban a rendező a Marosvásárhelyi Rádiónak kifejtette: fontos, hogy a diákokban időben megfogalmazódjanak vágyaik, céljaik és tapasztalataik, hogy jelen legyenek, ne játsszanak, és engedjék meg maguknak, hogy megtörténjen velük mindaz, amiért ott vannak. 

Bruno Schulz, a tarka fantazmagóriák, mesék és szenzációk mestere értéktelen kacatokból építkezik, melyek kulisszái között az életünk folyik, és ahol az egyedüli lényeget a maszkok és a formák állandó váltogatása adja. Bár Schulz a német expresszionisták, Musil és Kafka szellemi társa, az egyetemes méretűre dimenzionált rettegés helyett ő inkább saját gyerekkorából épít házat magának. A Fahajas Boltok mágikus-realista szerzője, a Monarchia végnapjait írja meg egy galíciai kisvárosban, melyben saját apja, Jakub a szolid kereskedő és filozófus-mágus alakjában Józef, a gyermek szemével láttatja a régi világ letűnését – olvasható az előadás színlapján.

(Forrás: Maladype Színház)

Kapcsolódó cikkek

Balázs Zoltán 40 éves
„Számomra elképesztően lassú ez a világ!” – interjú Balázs Zoltánnal

süti beállítások módosítása