Beindul a Bakelit új esztendeje

A Zadam Társulat a táncos nőket, a Homo Ludens előadása Kafka Az átváltozás című művét, egy szlovák koreográfus pedig a testemlékezetet vizsgálja. 

A Bakelit Multi Art Center február 15-én nyitja meg újra kapuit a tánc és a színház kedvelői számára, miközben már január 12-én új kiállító helyszínre utaztatja a The Talent képzőművészeti pályázat legsikerültebb alkotásait. Az új évadban nemcsak előadások szerepelnek műsorkínálatában, áprilisban két nemzetközi rezidenciát is befogad, amelyek a részvétel, az aktív nézőség lehetőségét kínálják fel, immár hatodik alkalommal. 

subsurface_jokuti_gyorgy.jpgA Zadam Társulat Subsurface előadása (fotó: Jókúti György)

Február 15. 20 óra Zadam Társulat: Subsurface

A Bakelit évadnyitóján a Zadam Társulat előadása látható, amely a táncos nők világát vizsgálja, Zambrzycki Ádám sajátos koreográfusi stílusában.

A színpad egy különleges hely. Óriási, furcsa, erőteljes és ijesztő. Én sosem álmodtam arról, hogy táncosnő legyek, nem szeretem a felületességét. Ez egy lehetőség az álmok valóra váltására, egy különálló világ, de szükséges, hogy legyenek olyan emberek, akik értik ezt a világot, különben nem jön át a lényeg. A táncosnak meg kell értenie, mi az, amit csinál, miért csinálja és mi annak az értéke. Ha ez után táncolja a koreográfiát, akkor a közönség is reagálni fog rá és még többet akar majd látni belőle” – vallotta Sylvie Guillem balett táncos.

Február 27. 20 óra Homo Ludens Project: Átváltozás

A szegedi Homo Ludens Project Kafka egyik legismertebb elbeszélését, az Átváltozást dolgozza fel interdiszciplináris formában. Nem megszokott rendezést láthatunk, amely Kafka művét egy “cukormázas világban” képzeli el. Hogyan viszonyulnak a szereplők az átváltozott Gregor Samsához, és hogyan viszonyul ő a többiekhez?

homo_ludens_atvaltozas.pngSzilágyi Szabolcs az Átváltozásban (forrás: Bakelit Multi Art Center)

Március 22. 20 óra Yuri Korec & Comp.: d-BODY-m

A szlovák koreográfus, Yuri Korec társulata a Bakelitben mutatja be legújabb darabját, amelynek középpontjában egy tudományos kutatási terület, a testterápia és az egyéni emlékek alkotta személyes hangvételű szólók elegye áll. A párhuzamosan megjelenített szólókban a test emlékező készsége kerül bemutatásra érzékeny megvalósításban, amelyben a néző voyeurként részt vehet.

„A test emlékezetének tere. Két test egy helyen, elkülönülve, egy időben. A test emlékezete. Két test, elkülönülve, egy időben. Az emlékezet tere egy helyen. Testtér, elkülönülve, egy időben. A test emlékezetének tere. Két test egy helyen, elkülönülve, egy időben.” 

yuri_korec_d_body_m.jpgd-BODY-m (forrás: Bakelit Multi Art Center)

Áprilisban pedig újabb alkotói rezidenciák érkeznek a Bakelitbe a nemzetközi Be SpectACTive! projekt keretében, amely az aktív nézőségre, a részvételre és a közös alkotásra épül. A horvát DENF kollektíva, illetve a brit Renato Rocha a kortárs tánc, a mindennapi élet és a civilek kapcsolatát kutatja más-más eszközökkel, módszerekkel, két különálló alkotói rezidencia alatt. További információk hamarosan a Bakelit Facebook oldalán találhatóak.

(Forrás: Bakelit Multi Art Center)

Kapcsolódó cikkek

A Homo Ludens Project most Kafkával játszik

süti beállítások módosítása