Borbély Alexandra: „Mária távol áll mindenkitől, akit eddig játszottam”

A legjobb európai színésznőnek járó díjat elnyert színművész a Testről és lélekről kapcsán szerepéről és új lehetőségeiről is mesélt a Magyar Nemzetnek.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című film főszerepéért megkapta a legjobb európai színésznőnek járó díjat az Európai Filmakadémiától. Enyedi Ildikó filmje korábban elnyerte az Arany Medvét a Berlinálén, és van esélye az Oscar-díjra is.  

film_1.JPG           Borbély Alexandra / Testről és lélekről

Borbély Alexandra elárulja az interjúban, hogy közelebb állt hozzá a filmbeli pszichológusnő karaktere, amelyet az eredetei tervek szerint játszott volna. „Abban a szerepben nem kellett volna átváltoznom teljesen, Szandrából is meg tudtam volna oldani” – fogalmaz a színésznő. „Mintha még nem is találkozott volna a világ romlottságával. Mária nekem afféle földöntúli lény, aki távol áll mindenkitől, akit eddig játszottam” – meséli a karakterről, amit végül játszik a filmben.

Enyedi Ildikó korábban azt nyilatkozta, hogy a színésznő személyisége kezdetekben túlságosan átütött Márián. „Mindabban a tapasztalatban, amit egy nő harmincéves koráig össze tud gyűjteni, akár csak párkapcsolati szinten. Ami, ha valaki rám néz, eleve benne van a szememben. Az első dolgom volt, hogy ezt elrejtsem jó mélyre” – mondja a színésznő azzal kapcsolatban, mire is gondolhatott a rendező.

Eleinte nem gondolta volna, hogy ekkora siker lehet a filmből. „Azt persze már az elején éreztem, hogy Mária karaktere megy, jól tudom működtetni, ez a fajta siker mégis meglepett” – fogalmaz.

testrol_es_lelekrol_1.jpgBorbély Alexandra / Testről és lélekről

A film és saját maga nemzetközi elismertsége több új lehetőséget is hozott a számára. „Érkezett több ajánlat is: egy cseh–szlovák koprodukcióban kaptam fontosabb szerepet, egy cseh rendező angol nyelvű filmjében pedig egy kisebbet. A forgatókönyveket már át is küldték, de akkor beszélnék róluk részletesebben is, ha megvannak a szerződések. Prágába és Pozsonyba is megyek még több castingra” – mesél ezekről. Magyarországon pedig Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című filmjében szerepel, ahol egy beépített prostituáltat játszik a Kádár-korszakban.

A Katona József Színház színművésze mindezek hatására a filmezés felé tervez elindulni. „Abszolút a filmezés irányába mozdulok el. Prágát és Pozsonyt semmiképpen nem szeretném kihagyni, most kell megragadni a lehetőségeket” – mondja.

Az interjúból az is kiderül, mit gondol a filmbeli Mária és Endre kapcsolatáról, a fekete humorról, és milyen lehetőségei vannak az átalakulásra egy magyar színésznek.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinalén
„Ügyelnem kellett arra, hogy a szememben ne mutatkozzon nőiesség"
Borbély Alexandra: „Úgy éreztem mindjárt megőrülök”

süti beállítások módosítása