Fiatalság bolondság?

A Kövek című előadás két fiatal fiú halálos balesetet okozó játszadozásain keresztül vet fel fontos és elgondolkodtató kérdéseket a Csokonai Színházban.

Vannak olyan barátságok, vannak olyan események, amelyek örökre meghatározzák az embert. A Kövek egy ilyen barátság története. A darab két fiú határokat feszegető játékairól szól, amelyek egyszer csak halálosan komollyá válnak. Az ausztrál szerzőpáros, Stefo Nantsou és Tom Lycos újsághír alapján írt darabjának több szereplőjét két fiatal színész, Kránicz Richárd és Kovács András játssza el.

092_kovek_18_01_16.JPGKovács András és Kránicz Richárd az előadásban (fotók: Máthé András)

A darab a barátság megmérettetése mellett a bűn és bűnhődés kérdését is tárgyalja. A meggondolatlan kalandokból, egymás hecceléséből, igazi pokoljárás kezdődik: a fiúk először egy műhelybe törnek be, aztán köveket dobálnak egy hídról. Az egyik kő eltalál egy sofőrt, aki belehal sérüléseibe. Kié a felelősség? Bűnösek-e a fiúk vagy sem? Hol a határ a bűn és csínytevés között? – veti fel a kérdéseket a komolyan elgondolkodtató, állásfoglalásra késztető előadás. 

Az Európa szerte teltházak előtt játszott darabot amelyben a nyomozókat és a két tizenéves fiút ugyanaz a két színész alakítja Debrecenben a Csokonai Ifjúsági Program állandó külső szakértője, Bethlenfalvy Ádám színész, drámatanár, rendező, a színházi nevelés egyik kiemelkedő hazai alakja állította színpadra. 

Bethlenfalvy Ádám a történet számos, egymástól eltérő feldolgozását látta már, egyebek mellett a Kolibri Színház ikonikus 2003-ban bemutatott előadását is. Mi másfajta keretben játsszuk a darabot, egy játszótérre helyezzük, ahol színészek mesélik el a történetet. Lényegében arról van szó, hogy valami hülyeséget csinálnak gyerekek, amiből egy haláleset, nagy tragédia keletkezik. 

035_kovek_18_01_16.JPG     Kovács András és Kránicz Richárd

Az is nagyon izgalmas, hogy maga a kamaszkor, önmagunk keresése mindig határátlépéssel jár. Vannak elvárásaink, meg szörnyülködünk, hogy mennyire mások, mint mi voltunk, de közben azok a lehetőségek, közösségek vagy akár terek kicsit ki vannak húzva alóluk, amelyek fontosak lennének számukra. Úgy gondolom, hogy ez a szál egy sokkal szélesebb társadalmi problémát ír le a történetben, és ezért is játszódik a mi előadásunk egy elhagyott vagy lezárt játszótéren" – mondta el az alkotó a rendezése kapcsán. 

A rendező korábban már megtapasztalta, milyen az, amikor a nézők egy része értetlenül, sőt ellenségesen áll hozzá a darab által felvetett kérdésekhez, a rajta keresztül megmutatott helyzethez. A darab zalaegerszegi bemutatóját követően ugyanis néhány szervezet feljelentette az előadást a polgármesternél, mondván „gusztustalan, ocsmány és erkölcstelen”. A Hevesi Sándor Színház ezt követően nyílt fórumot hirdetett meg, ahol mindenki elmondhatta a véleményét, és amelynek egyik szakértő vendége volt Bethlenfalvy Ádám. A színházi nevelési szakember, rendező most bízik abban, hogy az előadás arra ösztönzi majd a fiatalokat, az őket elkísérő pedagógusokat és szülőket, hogy a felmerülő kérdésekről közösen gondolkozzanak.  

015_kovek_18_01_16.JPG    Kovács András

Shy Boy és Russo szerepében a tavaly szerződtetett Kránicz Richárd mutatkozik be a fiatal közönségnek.  A darab egyik legfontosabb kérdése számomra az, hogy van-e olyan dolog, amit még a legjobb barátunknak sem teszünk meg. Vannak-e határok, amikor mérlegelni kell? Örülök, hogy az én karakterem kimond valami olyasmit, amit én is gondolok a történetről, hogy át kell gondolnunk a cselekedeteink következményeit. Ennyi idősen muszáj"– mesél az előadáshoz és a karakteréhez fűződő viszonyáról a színész.

A Yahoo – Quinn szerepét játszó Kovács András szerint a Kövek azt mérlegeli, hogy mit bír ki egy erős barátság, és hogyan torzulhat el a kamaszkorban. A bűncselekmény egyrészt abból az egészséges kíváncsiságból fakad, hogy a két kamasz felmérje, megértse a saját határait, másrészt nem vállalják fel, hogy tulajdonképpen szeretik egymást. Jó lenne, ha azok a kamaszok, akik majd megnéznek minket, átgondolnák, hogy meddig sodródhatnak a csínyekben, és hogy vigyázniuk kell egymásra". 

Az előadást január 16-án, délután 2 órakor mutatják be a Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában. 

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása