A Vörösmarty Színház a Jurányiban vendégeskedik

Georg Büchner Leonce és Lénája Kovács D. Dániel, Jon Fosse átirata, a Halál Thébában pedig Horváth Csaba rendezésében látható Budapesten.   

Leonce és Léna / január 30. 19.00

Leonce melankóliára hajlamos herceg, és mint ilyen, az egész birodalom legnagyobb semmittevője. Apja szerint ideje volna megházasodnia, és levennie a válláról az uralkodással járó nyomasztó terhet. Leonce azonban újdonsült jó barátjával, Valerióval elszökik a neki szánt sors elől. Pont ugyanígy szökik menyasszonyi ruhájában Léna is, így természetesen félúton találkoznak, és ismeretlenül egymásba szeretnek. A szabad akaratról fantáziálnak, ám akaratlanul is saját sorsukba lépnek. Kénytelenek beletörődni, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell.

leonce_es_lena4_foto_simon_erika.jpgKiss Diána Magdolna és Andrássy Máté az előadásban (fotó: Simon Erika)

Szereplők: Andrássy Máté, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia, Egyed Attila, Ballér Bianka e. h., Varga Lili, Kerkay Rita, Kádas József, Kricsár Kamill.

Halál Thébában / február 1. 19.00

Jon Fosse norvég drámaíró a szophoklészi tragédiák alapkérdéseit sűríti esszenciává, az emberiség őstörténetét gondolja újra és hozza közelebb a 21. századi nézőhöz. Nála a szó és a szavak általi kimondás ereje legalább annyira hangsúlyos eleme a történetnek, mint az eredeti görög trilógiában a vakság és látás jelentése. Fontos kérdésekre világít rá: merünk-e látni, észre merjük-e venni saját gyarlóságainkat? Ha elbukunk, fel tudunk-e állni? Fontosabb az egyén érdeke a családi becsületnél? Vajon ki lenne képes elfogadni a sors igazságtalanságait?

halal_thebaban4_foto_dusa_gabor.jpgKádas József (középen) az előadásban (fotó: Dusa Gábor)

Szereplők: Kádas József, Hirtling István, Kuna Károly, Ballér Bianka e. h./ Barna Lilla e. h., Kovács Tamás e.h., Sághy Tamás, Varga Mária, Pálya Pompónia, Tűzkő Sándor, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Lábodi Ádám, Fehér László m. v., Kertész Júlia, Gál Horváth Bernadett.

(Forrás: Jurányi Ház)

süti beállítások módosítása