Borbély Alexandra: „Csak lenémítva bírtam visszanézni a díjátadót”

A színésznő a zokogós díjátadó mellett arról is mesélt, hogy tavaly nyáron miért akarta abbahagyni a színészetet, és miért éli meg nehezen a szlovák-magyar kettősséget.

Minden, ami maga a nő és az érzékenység, azt Marilyn Monroe-rajongó édesanyjától örökölte. A művészetek szeretetét is tőle kapta, míg édesapja a színházi világot a mai napig is sokszor fullasztónak érzi. A színművészetis Szandrának a magas sarkú cipő volt az egyik legfőbb ismérve a főiskolán, sőt, osztálytársnőit is arra ösztönözte, hogy öltözzenek nőiesebben.

film_1.JPG           Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben

A színésznő a mai napig nem tudja a pontos választ arra a kérdésre, hogyan látta meg benne mégis Enyedi Ildikó az Arany Medve-díjas Testről és lélekről visszafogott Máriáját, aki a szexi, vagány, ízig vérig nőies Szandrától a lehető legtávolabb áll.

A felvidéki színésznő két kultúra találkozásában nőtt fel, mindkettőben jól érzi magát, de igazán egyikben sincs otthon, sem a szlovákban, sem a magyarban. Sokáig nem tartotta magát „díjnyertes-tipusnak”, Berlin előtt nem kapott ugyanis semmilyen díjat. Az a mai napig fáj neki, hogy a Junior Prima-díjat azért nem kaphatta meg, mert nem magyar, hanem szlovák állampolgár. Mégis, az ezzel járó számos nehézség ellenére sokat ad számára ez a kettősség.

Alexandra elmesélte D. Tóth Krisztának, mi játszódott e benne a decemberi berlini európai díjátadón. „Szorított az övem, rosszul voltam. Furán beszélgettem magammal, beszéltek hozzám a gondolataim. Befeszültem, még mosolyogni sem bírtam, csak ültem lehajtott fejjel. A díjátadó reggelén egy Cybill nevű hölgy készített fel, és segített megírni a beszédet. Elmondta többek között azt is, hol tartsunk szünetet, hogy hatásosabb legyen.  Aztán a díjátadón erre nem volt szükség. Szegény Cybille…  2017 egy nagyon kemény év volt. Hogy én akkor meg sem bírtam szólalni, a mögött rengeteg minden van.”

foto_elviszlek_magammal.jpegBorbély Alexandra és D. Tóth Kriszta (fotó: WMNmagazin / YouTube)

Ez a díj komoly elégtétel számára, ugyanis az Enyedi-film Arany Medve-díja után csalódott volt, amiért nem árasztották el szerepajánlatokkal. Ez annyira felzaklatta, hogy tavaly nyáron Horvátországban úgy érezte, elege van, abbahagyja a színészetet.

„Tudom, hogy szélsőséges vagyok, ez sokszor felőröl. Türelmetlen vagyok, és úgy érzem, hogy mindig várnom kell. Jó dolgok történnek, csak ki kell várnom” – mondta el az Elviszlek magammal kamerái előtt.

Aztán megtérült a hosszú várakozás. Szlovákiában egyike lett a 2017-es év személyiségeinek, és egyre több szerepajánlat találja meg. Mostanra már a díjátadóról készült elhíresült, zokogós felvételt is vissza tudta nézni, igaz, csak hang nélkül. A Testről és lélekről Oscar-jelölésével kapcsolatban Európa legjobb színésznője csak annyit mondott, hogy Muhi András producer szerint a film bekerül a legjobb öt közé. De ő erre most nem gondol.  Most érkezett el az, amire vágyott: sok ígéretes munkája van, és válogathat a filmek között, Csehországból és Szlovákiából is küldik számára a forgatókönyveket.

A Borbély Alexandrával készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján látható.

(Forrás: WMN magazin)

Kapcsolódó cikkek

Borbély Alexandra: „Mária távol áll mindenkitől, akit eddig játszottam”
Enyedi Ildikó filmje kapta az Arany Medvét a Berlinalén
„Ügyelnem kellett arra, hogy a szememben ne mutatkozzon nőiesség"
Borbély Alexandra: „Úgy éreztem mindjárt megőrülök”

süti beállítások módosítása