Hat színház vezetésére írtak ki idén pályázatot

Legalábbis mi ennyit számoltunk össze: két budapesti és négy vidéki teátrum, közötte három nemzeti besorolású intézmény vezetőjének a mandátuma jár le a nyáron.

Budaörsi Latinovits Színház

A budaörsi teátrum 2013 szeptemberében, már Frigyesi András rendező igazgatása mellett vette fel a Budaörsi Latinovits Színház nevet. Az új igazgató az akkori évadnyitón azt mondta, nem nyugszik addig, amíg a teátrum az ország legjobb színháza nem lesz. Ekkor még nem volt saját társulata az intézménynek, ami a 2015/16-os évad őszén változott meg. Abban az évben hat színésszel indultak el, jelenleg nyolc színművész dolgozik a Budaörsi Latinovits Színházban. A pályázati kiírás itt érhető el.

maszk.jpg

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

Ráckevei Anna színművész első női igazgatóként nyerte el 2013-ban a Csokonai Színház vezetői posztját. Hagyományokra építő, modern színházat ígért akkor. „Ha egy közösség széles kontextusba helyezi el magát és működését, és ott próbál meg nem másolni, hanem követendő példát teremteni, az, bizton állíthatjuk, hogy nem provinciális” – állt a pályaműben. A színművész nem pályázik a következő öt évre, amit már be is jelentett a társulat előtt. „Igazán büszke és hálás vagyok, amiért a Csokonai Színház élén részese lehettem ennek az öt évnek, de szeretnék újra a színészi munkámra koncentrálni, és több időt tölteni a családommal” – nyilatkozta a dehir.hu-nak. A pályázati kiírás itt érhető el.

Magyarországi Szerb Színház, Lórév

A pályázat kiírása itt érhető el.

Nemzeti Színház

Vidnyánszky Attila 2013-as megválasztása a színház élére nem sokakat lepett meg, ám annál nagyobb vihart kavart. Az Alföldi Róbert igazgatása alatt született előadások egyikét sem vette át, kritizálta a korábbi éra szabadelvűségét, és a sajtó túlnyomó része – elismerve a kárpátaljai rendező képességeit – pusztán politikai döntésnek értékelte Vidnyánszky megválasztását. Sokáig az is kérdéses volt, ahogy voltaképpen még mindig az, vajon az a fajta művészszínházi felfogás, amelyben alkot és igazgat, kellően vonzó-e a színházbajáró nagyközönség számára. Vidnyánszky Attila már korábban bejelentette, hogy pályázni fog a következő öt évre is. A pályázati kiírás itt található.

Pinceszínház, Budapest

A teátrum jelenlegi igazgatója Soós Péter rendező. A pályázati kiírás itt érhető el.

Szegedi Nemzeti Színház

Gyüdi Sándor, a jelenlegi igazgató már öt évvel ezelőtt is megméretette magát a szegedi teátrum vezetőjeként. Akkor többen is pályáztak a teátrum élére, a szakmai bizottság Vasvári Csabát támogatta, a társulat viszont Gyüdi Sándor újraválasztásában látta a teátrum jövőjét. A Szegedi Nemzeti Színház a korábbi években egyre lejjebb csúszott mind a számok, mind az előadások színvonala terén. Ez a tendencia azonban két évvel ezelőtt megváltozott, amikor Bodolay Géza távozása után Keszég László vette át a főrendezői posztot, és Spiró György lett a teátrum művészeti tanácsadója. A pályázati kiírás itt található.

süti beállítások módosítása