Balázs Péter Bessenyei-, Rácz Tibor színművész Szeged Kultúrájáért díjat kapott

A magyar kultúra napján több színész és színházi szakember vehetett át szakmai elismeréseket.

Natalia Gorbunova hárfaművész, Szvobodáné Piacsek Ilona néptáncos és Rácz Tibor színművész kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat a Tisza-parti városban. Ugyanebből az alkalomból Kölcsey-éremmel ismerték el Papp Janó jelmeztervező, Kőrösi Györgyi gordonkaművész, Szilágyi Annamária színművész és Varga Kornél népzenész munkásságát.

Rácz Tibor már négyéves korától, 1951-től a szegedi színház állandó gyermekszereplője volt. 1975-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd Szolnokra szerződött. A következő években a Fővárosi Operettszínházban, Szegeden, majd Zalaegerszegen játszott. 1990 óta pedig folyamatosan a Szegedi Nemzeti Színház művésze, 2015-től a társulat örökös tagja. 2016-ban Gobbi Hilda-, tavaly Dömötör-életműdíjjal tüntették ki.

balazs-peter-horz.jpg                       Balázs Péter és Rácz Tibor

Balázs Péter színész-rendező kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy vagy csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal is jár.

Balázs Péter 1943-ban született Budapesten. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Már főiskolás korában szerepelt színházban és filmeken, többek között sokszor statisztált olyan darabokban a Nemzeti Színházban, melyekben Bessenyei Ferenc is játszott.

A főiskola elvégzése után a veszprémi Petőfi Színházban kapott szerződést. Itt fedezte fel őt Várkonyi Zoltán igazgató-főrendező, aki a Vígszínház társulatába szerződtette, amelynek huszonöt éven át volt tagja. 1989-ben kezdett el rendezni. 2007-től a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. 1982-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2012-ben „nagy népszerűségnek örvendő, groteszk bájjal és fanyar humorral megformált emlékezetes alakításaiért, mesefilm-figurákat legendássá tevő szinkronizálásáért, igényes rendezői munkássága, közösséget kovácsoló színházteremtő-vezető tevékenysége elismeréseként” Kossuth-díjat kapott.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

„Mi, férfiak nézzünk magunkba” – Balázs Péter válaszolt
Balázs Péter marad az igazgató Szolnokon
Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit

süti beállítások módosítása