Kétestés, a homoszexualitást (is) tematizáló előadást mutatnak be Kolozsváron

Tony Kushner Angyalok Amerikában című drámájának kétestés előadását mutatja be pénteken és szombaton a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A bemutatót meghirdető sajtótájékoztatón Victor Ioan Frunza rendező és Adriana Grand díszlettervező nem lehetett jelen, így Tompa Gábor színházigazgató és az előadás szereplői beszéltek a produkcióról. Tompa Gábor elmondta: a művet gay fantáziának nevezte a szerző, aki író és melegjogi aktivista egyaránt.

angy_adriana_grand.jpgAngyalok Amerikában I. (fotók: Adriana Grand)

Az igazgató úgy vélte, a konzervatívnak számító erdélyi társadalom is eljutott arra a szintre, amikor meg kell vitatnia a homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket. Hozzátette: az előadás azt üzeni, hogy mindenkinek jogában áll megfogalmazni és hangoztatni álláspontját, és el kell jutni a különböző álláspontok párbeszédéhez.

A kilencvenes évek elején született szöveg a Ronald Reagan-korabeli Amerikának tart tükörképet, olyan témákat érintve, mint a homoszexualitás, az AIDS, a klímaváltozás vagy a kommunizmus amerikai térnyerése. A több szálon futó cselekmény középpontjában egy New Yorkban élő homoszexuális pár áll, akik a korabeli társadalom perifériáján élnek. A dráma összes szereplője valamilyen kisebbség tagja (melegek, zsidók, mormonok), akiket azonban emberi oldalukról mutat be a szöveg.

A történet egészét áthatja az önmagát aktivistaként is definiáló szerző meggyőződése, hogy az egyén felelős a társadalmi változások előidézéséért, és ez a harc korántsem reménytelen.

angy_2_adriana_grand.jpgAngyalok Amerikában II.

Tompa Gábor szerint az előadás ugyan kétestés, ennek részei külön-külön is megnézhetők. Az igazgató szövegcentrikus produkciónak nevezte az előadást, amelyben a rendező a szerző által megírt szöveg egészéhez ragaszkodott.

Az előadásban Bogdán Zsolt, Árus Péter, Imre Éva, Bodolai Balázs, Szűcs Ervin, Kató Emőke, Balla Szabolcs és Tordai Tekla látható. Bogdán Zsolt színművész – aki egy befolyásos ügyvédet alakít az előadásban – arról a különleges módról beszélt, ahogy Victor Ioan Frunza irányította a színészeket a próbafolyamat során. Elmondta: a rendező ritkán, de a megfelelő időben avatkozott be, így a színészek úgy találták meg a helyüket az előadásban, „mint a papírcsónak egy kád vízben”.  

A nagyszínpadi előadást 16 év fölötti nézőknek ajánlják.

(Forrás: MTI, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása