Oscar a Thália Színházban

Claude Magnier bohózatát Vida Péter állítja színpadra Nagy Viktor főszereplésével.

A gazdag Bertrand Barnier élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Kiderül, hogy két lánya van, de csak az egyikről tud. A két lányának három kérője van. És az egyik lányának elhiszi, hogy terhes. De amikor könyvelője, Christian beállít egy Barnier-től ellopott pénzen vett ékszerekkel teli bőrönddel, már semmi nem érdekli, csak a bőrönd. Viszont bőröndből is van még kettő. Barnier otthona a követhetetlenül mozgó táskák kavalkádjában hamarosan őrültekházává válik. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek – áll a színlapon.  

1_1.jpgNagy Viktor és Szabó Győző az előadás imázsfotóján (fotók: Csatáry-Nagy Krisztina)

Barnier szerepében Nagy Viktort láthatjuk. További szerepekben: Gubás Gabi, Bán Bálint, Szabó Győző, Molnár Piroska, Tóth Eszter, Fodor Annamária, Szabó Erika, Hunyadkürti István és Mózes András. A darab szövegét Székely Csaba drámaíró – aki az Amerikai bölény fordításával mutatkozott be a Tháliában – tette maivá. 

Vida Péter – akinek ez a második rendezése a színházban – klasszikus történetet szeretne elmesélni, de modernné formálva az előadás stílusát, ehhez igazítva a jelmezeket és a színészi játékot. Mint a hasonló zsánerű daraboknál mindig, a darab tempója miatt ebben az esetben is fontos lesz a csapatjáték. 

A darab írója, Claude Magnier 1920-ban született Párizsban, könyvkötő fiaként. Kezdetben a családi vállalkozásban dolgozott, amelyet később át kellett volna vennie, azonban hamar felfedezte színház iránti szeretetét. 1954-ben kezdett el dolgozni első vígjátékán, a ClearCase-en, ami nemzetközi sikert eredményezett, ezután írta meg az Oscart, amit Párizsban 1958-ban mutattak be először.

6.jpg

Louis de Funès tizenhárom év alatt több mint hatszázszor játszotta színpadon Barnier szerepét. Magnier bohózatából két híres film is készült: Louis de Funès-vel (1967) és Sylvester Stallone főszereplésével (1991) – utóbbi tette ismertté az egész világon.

Az előadás bemutatója február 24-én lesz a Thália Színház nagyszínpadán.

(Forrás: Thália Színház) 

süti beállítások módosítása