Román-magyar „mérkőzés” tabuk és polkorrektség nélkül

A Maladype Színház Crossroads/Keresztutak című programsorozatának keretén belül a marosvásárhelyi Yorick Stúdió MaRó című előadását látja vendégül. 

A rendhagyó „román-magyar mérkőzésre” a marosvásárhelyi Yorick Stúdió társulatának előadásában január 30-án kedden, este 7 órakor kerül sor a Ferencvárosi Művelődési Központ Színháztermében. Az előadás után – ahogyan azt a Maladype programsorozatának visszatérő nézői már megszokhatták – az alkotók közönségtalálkozót tartanak. 

jelenet_az_eloadasbol_forras_yorick_studio.jpg              MaRó (forrás: Yorick Stúdió)

A Maladype Színház 2011-ben indította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programját. A projekt célja bemutatni olyan művészeti irányzatokat, színházakat és műhelyeket, amelyek a kulturális innovációt, a nyelvi sokszínűséget és a közönséggel történő kapcsolatépítést erősítik a különböző országok között. Az európai független színházakat összefogó együttműködési hálózat lényege a kulturális sokszínűségek és a kultúrák közötti párbeszédek találkozópontjának kiépítése.

A Maladype Színház a programsorozat keretén belül olyan országok színházait látja vendégül, melyek programjaikkal és esztétikai minőségükkel is könnyen integrálódnak a Maladype játszóhelyeinek adottságaihoz és technikai felszereltségéhez.

Az elmúlt évek alatt a Maladype vendégül látta többek között Bartis Attila Rendezés című darabját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának (RO) előadásában és Matei Vişniec A kommunizmus története elmebetegeknek című abszurdját a Trap Door Theatre (USA) művészeinek tolmácsolásában. A nézők láthatták továbbá a bethlehemi Touchstone Theatre (USA) Bhudoo című különleges, felnőtteknek szóló meséjét; a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Urbán András Társulat (SRB) Urbi et Orbi; a varsói Teatr Baza (PL) Anya, a Fara in Sabinában (IT) működő Teatro Potlach Hurrikánok/Uragani; valamint a ljubljanai Mini Teater (SLO) Ma and Al és a bukaresti Teatrul Act (RO) Amália sóhaja című előadásait. 

maro_2.jpgMaRó (forrás: Yorick Stúdió)

„A történetek Erdélyben játszódnak és a román–magyar viszony furcsaságait, jellegzetességeit, a kölcsönös előítéleteket, szokásokat és megszokásokat, gőgöt, komplexusokat, fájdalmakat egyrészt kipellengérezik, másrészt brutális őszinteséggel viszik színpadra magyar és román színészek előadásában. Itt semmi sem tabu, a nem túl polkorrekt mondatok egymás után dörögnek a színpadról, a közönség felszisszenései és végeláthatatlan röhögőgörcsbe fulladása közepette” –  írta K. Nagy Botond az előadásról a Népújságban.

Az előadás  szereplői: Raisa Ané, Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Fodor Piroska, Badics Petra, Ștefan Mura, Nagy István. Látványtervezője: Adrian Ganea, rendezte: Andi Gherghe. A darab szerzője: Székely Csaba.

A Yorick Stúdió célkitűzése, hogy egy újfajta színt adjon a magyar kulturális életnek Marosvásárhelyen, de ennek határain kívül is, egy újszerű, merészebb színházi gondolkodás által. Meggyőződésük, hogy a közönség nyitott az újra, a másra. Ezért olyan kistermi vagy nem-konvencionális színházi térben hoznak létre előadásokat, melyekben a műhelyként is működő társulat tág teret szán a kísérletezésnek; célja a kortárs drámairodalom népszerűsítése, színpadra állítása és a klasszikus szövegek új, korszerű színházi nyelvezeten való megszólaltatása.

Az előadásban lévő román nyelvű szövegrészek magyar feliratozás mellett hangzanak el. 

(Forrás: Maladype Színház)

süti beállítások módosítása