Eperjes Károly a Pesti Magyar Színházban rendez

A teátrum Schiller Ármány és szerelem című művét mutatja be, a rendező pályakezdő tanítványaira bízott két főszerepet.

Eperjes Károly tanítványainak, a kaposvári egyetem hallgatóinak, Sziládi Hajna és Tóth János Gergely színművésznek ad pályakezdő lehetőséget. A Miller Lujza, valamint Ferdinánd szerepét alakító kaposvári egyetemisták mellett Haumann Péter, Gáspár Kata, Haumann Máté, Takács Géza, Tóth Éva, Tóth Sándor és Tahi József is játszik a darabban.

_dsc0420.jpgSziládi Hajna, Haumann Péter, Tóth János Gergely és Gáspár Kata az előadás imázsfotóján (fotó: Zsigmond László)

A produkció ismertetője szerint az Ármány és szerelem Schiller legtöbbet játszott darabja. A művet a német Rómeó és Júliaként is emlegetik, bár Schiller drámájában helyet kap a nagyhatalmú, gőgös arisztokráciával szemben egyre inkább önmagára és jogaira ébredő polgárság. Az arisztokrata Ferdinánd őrnagy, von Walter mindenható miniszter fia és a szép polgárlány, Miller muzsikus lánya egymásba szeretnek. A szülők nem nézik jó szemmel a kapcsolatot, de a fiatalok elszántak. Az ellenük bevetett cselvetéseket, intrikát, ármányokat azonban képtelenek kivédeni, szerelmüket a körülöttük gomolygó hatalmi harc is gáncsolja, így sorsuk megpecsételődik. Az ártatlanságot felemészti a társadalmi romlottság.

Mint kiemelik, a Magyar Színházban a színházi konvencióktól eltérően Gábor Miklós és Ferrari Violetta egykori szerelmespárjának szerepét kaposvári egyetemi hallgatók játsszák, Lady Milford szerepét - amely Bajor Gizi legendás alakítása volt -, ezúttal Gáspár Kata formálja meg.

Február 6-án, kedden délután 1 órakor nyílt próbát tart a színház, amelyre Eperjes Károly rendező és a színészek várnak minden érdeklődőt, bárkit, aki szívesen belenézne a próbafolyamatba.

A darabot Vas István fordításában játsszák, az előadás dramaturgja Deres Péter, a díszletet Szabolcs János, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte. Az előadást a február 16-ai bemutató után 17-én, márciusban pedig 1-jén és 9-én is láthatja a közönség.

(Forrás: MTI, Pesti Magyar Színház)

süti beállítások módosítása