Zavarba ejtő táncelőadás készül a Trafóban

Az érettebb generáció táncosai Mészáros Máté vezetésével egy kollektív alkotással rukkolnak elő, amelyben az akarat elcsúszik, a test dinamikus tárggyá válik.

Mészáros Máté ezúttal csak férfiakból álló csapata (Bakó Tamás, Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár és maga a koreográfus) fesztelen táncelőadást ígér a Trafóban. Porteleki Áron élőben szolgáltatja a zenét, amíg a táncosok ki-be járkálnak saját maguk rétegei, egymásra rakódott előadások és párhuzamos fikciók közt.

Mészáros Máté már a Hinoki, illetve Hinoki 2.0 óta dolgozik együtt Porteleki Áronnal, amikor is a mára egyre ismertebbé és elismertté váló zenész első ízben volt kreatív alkotótársa a koreográfusnak. Mindkét táncelőadás a Trafó Kortárs Művészetek Házának terében valósult meg.

usa_fiuk_high.jpgAz előadás alkotói (forrás: Trafó)

A fehér, üres térben folyamatosan humorizáló, csípős dialógusokat folytató fiúbanda a United Space of Ambivalence-ben sajátos lépéseket tesz a néző zavarba ejtésére. A koreográfia központi kérdésévé válik saját művészetük, esztétikájuk, miközben a nyílt színen saját műfaji határaikat lépik át.

Olyat még nem csináltam, ahol ennyi szöveg lett volna. De a mozgás és az esztétikai világ teljesen követi a két előző darabomat. A szöveg újdonság. És az is friss inspiráció, hogy most új emberekkel dolgozom együtt, például a fénytervező Bányai Tamással, vagy a táncosok közül Kelemen Patrikkal. Ennek is kimozdító hatása van” – nyilatkozta  Mészáros Máté a Librariusnak.

A játékos címadással Mészáros Máté az egymásra rakódó, de folyamatosan elcsúszó terekre reflektál. A koreográfus a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, akár csak Bakó Tamás, vagy Mikó Dávid. Mészáros később a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, majd külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Hat évig volt a belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja, jelenleg szabadúszó alkotóként és meghívott koreográfusként dolgozik. Bakó Tamás  Angelus Iván munkatársa a Budapest Kortárstánc Főiskolán, és sokat dolgozik Goda Gáborral is.

a_fo_kep_edv_9041_re_eder_vera.jpgMontázsfotó (fotó: Éder Vera)

Kelemen Patrik 2017 októberében a MU Színház Standing ground című táncelőadásában szerepelt legutóbb, majd a Timothy and the Things: Vadászat című premierjében lesz látható, a Trafó Hazai pálya sorozatának márciusi állomásán. Mikó Dávid alkotója a Fighting Gravity-nek, ami az újcirkusz világához kapcsolódik, és erősen vonzódik ehhez a formanyelvhez Téri Gáspár is, aki rendkívül sokoldalú táncos, van, hogy dramaturgként szerepel (SOS lebegés), vagy konzultánsként jegyzik, például a Tótferi esetében, de szövegíróként is feltűnik az Etikett avagy A tökéletes ember című előadásban. Régóta dolgozik a függetlenek között.

Igen sok benyomás és táncos tapasztalat találkozik tehát ezúttal a Trafó Kortárs Művészetek Házának nagytermében február 9-én és 10-én, este 8 órai kezdéssel. 

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, BVA - Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Staféta, Füge Produkció.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása