Arany János hősnői életre kelnek a Várkert Bazárban

A Nők Aranyban című esten kortárs női költők mondanak el maguk által írt monológokat Arany János híres nőalakjaiként. Lackfi János pedig Arany János lesz. 

A Várkert Irodalom sorozat februári, Nők, Aranyban című előadásán kortárs írók, költők mai nyelven mesélnek Arany hősnőiről, hősnőivel. Február 3-án este a Várkerti Irodalom sorozat következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt pedig Lackfi János alakítja. 

varkert_irodalom_ugronzsolna_valuskagabor.jpgUgron Zsolna (fotó: Valuska Gábor)

Ki volt Arany János és ismerjük-e teremtett nőalakjait? A Nők Aranyban előadás közérthetően, mai nyelven, mai humorral, mai helyzetekre vetítve jeleníti meg azokat a sorskérdéseket, amelyeket Arany János nőalakjai felvetnek. 

A Várkert Irodalom sorozat következő, február 3-ai előadásának gerincét hat kortárs művésznő monológja képezi. Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva ír egy saját, belső monológot, amit az esten elő is ad. Mondanivalójuk a balladai történések vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az alkotói szabadság jegyében a művésznők egymással vagy más Arany János műveiben szereplő karakterrel is kommunikálnak. 

varkert_irodalom_lackfijanos_raffayzsofia.jpgLackfi János (fotó: Raffay Zsófia)

A történetté sűrűsödő monológok térben és időben több szálon futnak, a vezérfonalat maga a költő, vagyis az őt megszemélyesítő Lackfi János tartja kezében. Az egyes szövegrészletek egyszerre reflektálnak az eredeti műre, a parafrázisként megszületett alkotásra, kiegészülve azzal a többlet jelentéstartalommal, amivel a szerzői előadás bővíti, egyszerre szólaltatva meg a kortárs írót, a fiktív karaktert és az eredeti alkotás szerzőjét, Arany Jánost. Az előadás szerves része a zene, egyes monológok részben vagy egészben zenei kísérettel, énekelve hangzanak el. 

Az előadás dramaturgja Perczel Enikő, a jelmezek Pallós Nelli munkái, rendező: Végh Zsolt

A Nők Aranyban február 3-án, este 7 óra kezdéssel látható a Várkert Bazár Rendezvénytermében.

(Forrás: Várkert Bazár)

süti beállítások módosítása