Székely Csaba és drámái testközelből az Írók Boltjában

A Selinunte Kiadó megjelentette Székely Csaba színpadi műveit. A kötet mai bemutatójára szervezett beszélgetésen a darabok rendezői és színészei is részt vesznek.

A kiadó másfél évvel ezelőtt indította útjára az Olvasópróbát: a színházban már sikert aratott színdarabok tematikus antológiáját. A sorozatból eddig három kötet jelent meg: A felejtés ellen, Párhuzamos világok és Kortárs klasszikusok. Hamarosan elkészül a negyedik összeállítás is Menni vagy maradni? címmel.

szekely-csaba-nagylead.jpg                                     Székely Csaba (forrás: Selinunte Kiadó)

Nemrég indult a Kortárs drámaírók elnevezésű sorozatuk, amelyben egy-egy kiemelkedő kortárs drámaíró szerzői kötetét jelentetik meg. Elsőként Székely Csaba és Tasnádi István műveit adták ki.

Manapság nemigen akad sikeresebb, erősebben ható magyar drámaíró, mint Székely Csaba. Egymást érik a különböző színházi bemutatói (külföldön is), rendszeresen érkeznek hírek művészi sikereiről. Az Idegenek és más színdarabok című könyv átfogja Székely Csaba teljes drámaírói pályáját. Olvasható benne az első dramatikus munkájából írt monodráma, a Szeretik a banánt, elvtársak?, a nagysikerű Bányavidék-trilógia, és helyet kaptak a kötetben Székely Csaba legújabb drámái is: Semmit se bánok, Idegenek, Öröm és boldogság, A Homokszörny.

Tasnádi István a kortárs magyar drámairodalom meghatározó alakja. Sokműfajú alkotó, de igazán otthon a színházban érzi magát, nemcsak íróként, hanem dramaturgként, sőt rendezőként is. Darabjai nem az asztalfióknak íródnak, hanem többnyire létező társulatok számára, a színészekkel és a rendezővel való együttműködésben készülnek.

borito-cyber-horz.jpg

Különösen igaz ez a Cyber Cyrano és más színdarabok című kötetre. A négy darabból hármat – Cyber Cyrano, East Balkán, Majdnem 20 – Tasnádi egyik állandó színházi alkotótársa, Vidovszky György rendezett fiatal színészcsapatokkal. A kötet negyedik darabja egyben a legrégebbi is: a Nézőművészeti Főiskola Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László számára készült, akik azóta is játsszák az előadást (sőt társulatuk nevéül is választották a darab címét).

A Kortárs drámaírók sorozat eddig megjelent két kötetének bemutatóit a napokban tartották, tartják. Tasnádi István kötetének bemutatója tegnap volt az Átriumban, a Majdnem 20 előadása után. Székely Csaba kötetének bemutatóját pedig ma délután 4 órától tartják az Írók Boltjában. A beszélgetésen a szerző mellett részt vesznek darabjainak rendezői és színészei: Csizmadia Tibor, Kovács Károly, László Zsolt, Szikszai Rémusz, Sztarenki Pál, Tóth Tibor, Czajlik József. Az esten részleteket olvasnak fel új darabokból is.

(Forrás: Selinunte Kiadó)

Kapcsolódó cikkek

Olvasópróba – A kivándorlásról Mikulás napján
Szükség van-e kortárs drámára?
Milyen volt a színház és a dráma Kádár János korában?

süti beállítások módosítása