Börcsök Enikő lesz Kurázsi mama Veszprémben

Bertolt Brecht darabját Funtek Frigyes állítja színpadra a Petőfi Színházban, aki azt ígéri, hogy a színésznő egyedülálló Kurázsi mama lesz.

Az első érzésem a Kurázsi mamával kapcsolatban az öröm volt, a második a félelem. Ez egy legendás színdarab, amit már 40 évvel ezelőtt láttam egy világhírű színésznőtől. Kedvelem Brecht munkásságát, így mindig vágytam rá, hogy színpadra állíthassam egy művét” – mondta az előadásról Funtek Frigyes rendező, hozzátéve – „Most megkaptam ezt a történetet és mellé egy fantasztikus színésznőt, Börcsök Enikőt, aki egyedülálló Kurázsi mama lesz. Vannak olyan legendás szerepek, amihez olyan színész kell, akire az emberek bejönnek, és azt mondják, csak ő játszhatja. Remélem, mindenkinek egyértelmű lesz a főszereplő személye”.

Börcsök Enikő két évtizeddel korábban már játszotta ezt a darabot, Szász János akkori rendezésében Kattrint, a néma lányt alakította. „Már akkor nagyon szerettem ezt a darabot, most pedig – úgy tűnik - beleöregedtem a Kurázsi mama szerepébe. Nagyon fontos számomra ez a darab, ugyanis rengeteg olyan dolog fellelhető benne, ami összekapcsolható a saját életemmel” – mesélte a darabról és a szerepéről. 

borcsokeniko1.jpgBörcsök Enikő (forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

A színésznő azt is elmondta, hogy jó érzés kiszakadnia erre az időre a Vígszínház társulatából, ahol már huszonöt éve játszik. „Új embereket ismerhetek meg, új impulzusokat kapok. Fokozatosan felfedeztem a várost, sok helyet megismertem, kedvesek az emberek. Jó érzés, hogy megismernek, hallották, hogy a Kurázsi mamában szerepelek. Másképp szólítanak meg, mint Budapesten, sokkal bensőségesebb, barátibb. Összességében nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok itt” – meséli.

Kattrint, a néma lányt Bajor Lili játssza, aki negyedéves hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Zsótér Sándor és Börcsök Enikő osztályába jár. „Ha rajtam nem látszik meg minden, amit gondolok, akkor ez a szereplő nem érdekes, nincs jelentősége, hogy mi történik vele. Szavak nélkül, a gesztusaimból kell érthető kifejezéseket létrehoznom. Lényeges lesz, hogy milyen lelkiállapotot tudok generálni a színpadon, nagyon kiül az ember arcára, hogy milyen fájdalma van, mit gondol, miben hisz. Ha tudom, hogy mit kell eljátszanom, akkor látszani fog, biztosnak kell lennem a gesztusaimban” – mondta a fiatal színész a szerepéről.

Játszótársaik többek között Konfár Erik, Gaál Attila Csaba, Szombathy Gyula, Tóth Loon éás Halas Adelaida lesz. A díszletek és a jelmezek Csik György munkái, a zenei vezető Tassonyi Zsolt.

A Kurázsi mamát február 9-én mutatják be a veszprémi Petőfi Színházban, az előadás ezt követően februárban további nyolc alkalommal lesz látható a teátrum nagyszínpadán.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása