Meghalt Horesnyi László színművész

Életének 81. évében hunyt el a Jászai Mari-díjas színművész. Utolsó szerepét a Madách Színházban játszotta.

Horesnyi László 1937. október 2-án született Szegeden. 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt.

hor.jpg       Horesnyi László (forrás: Madách Színház honlapja)

Horesnyi László erős, robbanékony személyiségével, jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében. Az Ádám Ottó vezette Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt, jelentős szerepei között volt Brabantio Shakespeare Othellójában, Pongrácz István a Beszterce ostromában, Scserbackij herceg az Anna Kareninában, Petúr bán a Bánk bánban, Edgar a Lear királyban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban, valamint Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és békében – írta róla a Madách Színház a Facebookon megjelent közleményében.

Színpadi szerepei mellett filmekben és tévéfilmekben is sokszor láthattuk, többek között szerepelt A Tenkes kapitánya, a Bors, a Kántor, a Kémeri, és a Kisváros című tévésorozatokban. 

Horesnyi László több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához. Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett – olvasható a színház közleményében.

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása