Stohl András Molnár Ferencet játszik a Centrálban

A szerző Delila című vígjátékát az öncsalásról Puskás Tamás állítja színpadra Stohl Andrással, Balsai Mónival és Trokán Nórával. 

Molnár Ferenc vígjátékának ősbemutatója – éppen nyolcvan éve – ugyanebben az épületben, az akkori Pesti Színházban volt. Akkor Somlay Artúrt, Darvas Lilit, Muráti Lilit, Básti Lajost és Mály Gerőt láthatta a közönség, ma Stohl András, Balsai Móni és Trokán Nóra mellett  Ódor Kristóf és Magyar Attila játssza a főbb szerepeket.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz ez a képlet Virág úrra is, a vidéki csárda tulajdonosára is, aki – miután sorsjátékon tetemes összeget nyert – hirtelen felkeltette beosztottjának, Ilonkának az érdeklődését. Így Virág felesége, a bájos Marianne a démoni Delilához méltóan kénytelen a női rafinéria teljes arzenálját bevetni. 

1220_500_delila3.jpgTrokán Nóra, Stohl András és Balsai Móni (forrás: Centrál Színház)

Molnár Ferenc 1937-ben írt vígjátéka a háború előtti utolsó vígszínházi bemutatója volt. Akkor Delilát Molnár harmadik felesége, a nála huszonnégy évvel fiatalabb Darvas Lili alakította. A Centrál Színház előadásában Balsai Mónit láthatjuk Marianne szerepében. Az ősbemutatón a Somlay Artúr alakította férjet most Stohl András formálja majd meg, a szemrevaló – ám némiképp számítóIlonkát pedig Trokán Nóra játssza. Ebből a darabból származik a ma is gyakran idézett mondat: „Bocsánat, hogy a csapos közbeszól”. A mai közönség Magyar Attilát láthatja majd a csapos szerepében.

Az előadás rendezője, Puskás Tamás elmondta: „Elképesztő a hajlandóságunk az öncsalásra. Ebben az édes, ötletes, furcsa, rövid kis történetben az a gondolat vonzott, hogy semmi nem lehet a miénk, amiért nem dolgozunk meg. Sok kísértés ér minket az életben, amiktől hajlamos az ember olykor kicsit megbolondulni. A Delilában a feleség kitartással és bölcsességgel visszarántja a férjét a földre és megmenti a házasságát. Ez a darab arra tanít minket, hogy jobb, ha elfogadjuk a valóságot, mert amit meg tudunk nyerni belőle magunknak, csak az a miénk”.

Molnár Ferenc Delila című vígjátéka Puskás Tamás rendezésében március 9-től látható a Centrál Színház színpadán A díszleteket Bagossy Levente, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte.

(Forrás: Centrál Színház)

süti beállítások módosítása