Gyüdi Sándor visszavonta igazgatói pályázatát Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi vezetője a teátrumban kialakult megosztottságra hivatkozott. Inkább a szimfonikus zenekar élére állna, még ha azt a pályázatot le is késte.  

Mivel Gyüdi Sándor főigazgatói kinevezése ebben az évben lejár, az intézmény vezetésére pályázatot írtak ki, amelyre ketten jelentkeztek: Gyüdi Sándor és Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze.

Gyüdi Sándor az eddigi irányvonal megtartását hangsúlyozta pályázatában, Barnák László a közönség felé való nyitást és a teátrum szakmai elfogadásának növelését ígérte.

gyudi.jpg                        Gyüdi Sándor (forrás: delmagyar.hu)

A színház társulata és a szakszervezet február 8-án hallgatta meg a két jelöltet, ami után mindketten Barnák Lászlót támogatták, a tagság részéről 61 százalékos, a szakszervezet felől 80 százalékos arányban.

A delmagyar.hu információja szerint a belső és névtelen szavazást követően, amely sokak számára meglepetéssel végződött, a teátrum néhány vezető színésze nyilatkozatot írt, amelyben a jelenlegi vezető pályázata mellett álltak ki, és ezt a nyilatkozatot a társulat többi tagjával is alá szerették volna íratni. A nyilatkozatot több vezető színész szignózta is vasárnap, azonban olyanok is voltak szép számmal, akik ezt a gesztust nyomásgyakorlásnak érezték. Szintén a lap információja szerint hétfőn az előző napinál sokkal többen, művészek és műszaki dolgozók, egy másik nyilatkozatot írtak alá, amelyben Barnák Lászlót támogatták.

Gyüdi Sándor ezt kövezően vonta vissza a pályázatát, és egyben bejelentette, hogy a szimfonikus zenekar élére pályázik inkább, amely pályázatra ugyan már lejárt a nevezési határidő, de Gyüdi Sándornak a tudomására jutott, hogy az a pályázat „nagy valószínűséggel eredménytelen lesz”.

 „A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázata kapcsán az intézményben kialakult és egyre éleződő megosztottság bennem komoly aggodalmakat keltett. Meggyőződésem szerint az szolgálja a társulat és Szeged közönségének érdekeit, ha a pályázatomat visszavonom. Tudomásomra jutott ugyanakkor, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésére kiírt pályázat nagy valószínűséggel eredménytelen lesz, és új pályázatot fognak kiírni. Szorosabban vett hivatásom a koncertélethez és a zenés színházhoz köt, Szeged közönségének javára a jövőben ezen a területen kívánok dolgozni. Színigazgatói pályázatomat visszavonom, és amennyiben a Szimfonikus Zenekar vezetésére új pályázatot fognak kiírni, azon indulni kívánok. Gyüdi Sándor"

A szakmai grémium és a kulturális bizottság ülését követően a tényleges és végleges döntést a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjával kapcsolatban a közgyűlés hozza meg február 16-án.

(Forrás: delmagyar.hu, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása